close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЯК ВИБРАТИ SSD НАКОПИЧУВАЧ

Neyron
ЯК ВИБРАТИ SSD НАКОПИЧУВАЧ

Все більше користувачів персональних комп’ютерів і ноутбуків замінюють старі жорсткі диски на твердотільні накопичувачі. Що не дивно, адже сучасні SSD значно перевершують класичні HDD по швидкості читання і передачі даних, стійкості до вібрацій та інших зовнішніх впливів. На належному рівні зараз також загальна надійність SSD накопичувачів (не варто вірити міфам про швидкий вихід з ладу SSD, це вже давно не так).

Вибір формфактору SSD

В першу чергу варто визначитися з формактором майбутнього твердотільного накопичувача.

SSD 2.5

Найпоширенішими і універсальними є SSD формату 2.5, що підключаються до інтерфейсу SATA 3 (SATAIII). Такі пристрої можна підключити до практично будь-якого комп’ютера або ноутбука (виняток становлять дуже старі ПК).

SSD M2

Менше поширеним типом твердотільних дисків є SSD формату M2. Вони займають значно менше місця в корпусі ПК або ноутбука, але їх можна підключити далеко не до всіх материнських плат. Основною вимогою для підключення M2 накопичувача є наявність відповідного роз’єму в системному блоці, ноутбуці або моноблоці. Принцип роботи M2 і класичних 2.5 SSD накопичувачів не відрізняється.

mSATA

Формфактор SSD без корпусу, що ще більше зменшує його розмір. Такі накопичувачі використовуються в компактних пристроях: ноутбуки, нетбуки.

PCIe Add-in Card (AIC)

Даний формат твердотільного накопичувача часто використовується в системах зберігання даних і серверах з типом пам’яті SLC, що дуже надійно, дорого і безглуздо для домашнього комп’ютера.

Зовнішній SSD USB

Ще один тип SSD, на який не рекомендується витрачати гроші. По-перше, зовнішні SSD, що підключаються по USB, будуть коштувати дуже дорого. По-друге, стандарт USB занадто повільний для підключення високошвидкісних пристроїв, і твердотільний диск на ньому буде працювати повільно, в результаті чого користувач не помітить жодної різниці з класичним жорстким диском, заплативши при цьому як за повноцінний твердотільний накопичувач.

Зовнішній SSD E-SATA або SATA-Express

Зовнішні SSD варто вибирати стандарту E-Sata, такі твердотільні накопичувачі по швидкості не будуть відрізнятися від внутрішніх. Але у E-Sata є один істотний недолік – роз’єм не можна назвати особливо поширеним, оскільки він є далеко не на всіх комп’ютерах або ноутбуках. Через це користувач такого накопичувача може виявитися в ситуації, коли SSD просто нікуди підключити. Ситуацію рятують «гібридні» зовнішні накопичувачі, які мають можливість підключення як за класичним SATA, так і по USB. Але такі диски коштують трохи дорожче.

Якого розміру SSD обрати

Обсяг майбутнього девайса варто підбирати в залежності від поставлених для нього завдань. Найпоширенішим застосуванням SSD в повсякденному житті є установка операційної системи, для таких цілей з лихвою вистачить моделей на 120 або 128 гігабайт. Навіть такий невеликий SSD накопичувач Windows 10 або інша сучасна ОС навряд чи займе повністю (навіть після установки всіх необхідних драйверів і програм).

Neyron

А ось моделі на 64 гігабайти купувати вже не рекомендується. Навіть лише під операційну систему і основні програми такого обсягу може бути недостатньо. Тому на диски малого обсягу можна навіть не дивитися.

Для установки ігор краще придбати модель на 256 або навіть 512 гігабайт, оскільки сучасні комп’ютерні ігри займають дуже багато дискового простору. А ось для перегляду фільмів або прослуховування музики купувати SSD безглуздо, для таких цілей вистачить абсолютно будь-якого сучасного, навіть самого повільного, жорсткого диска. Купівля твердотільного накопичувача для відтворення фільмів буде марною тратою грошей.

Вибір типу пам’яті SSD

Більшість сучасних твердотільних накопичувачів будується на основі MLC або TLC чіпів пам’яті. TLC є більш повільним, менш надійним, зате дешевим стандартом пам’яті, тому практично всі дешеві SSD будуються саме на ньому. Для повсякденних завдань SSD на такій пам’яті буде достатньо, особливо з урахуванням обмежень швидкості, що мають недорогі материнські плати.

Для дорогого або геймерского ПК можна вибрати твердотільний диск на MLC пам’яті. Хоч такий накопичувач буде дорожче (в деяких випадках різниця у вартості буде значною) він відмінно прослужить будь-кому, навіть найвибагливішому користувачеві.

Також існують накопичувачі з SLC пам’яттю, але для звичайного користувача подібні SSD будуть занадто дорогими і надмірними. SLC твердотільні накопичувачі підключаються через PCIe Add-in Card (AIC) і часто використовуються на серверах, де надійність повинна бути максимально можливою.

Як вибирати виробника твердотільних накопичувачів

Neyron

Серед популярних виробників особливої різниці немає, практично на всіх SSD використовуються однакові чіпи пам’яті, а також однакові контролери пам’яті. Єдина рекомендація – не купувати твердотільні диски в неперевірених китайських інтернет-магазинах або торгових майданчиках. Така покупка дуже ризикована, ніхто не гарантує того, що замість SSD покупцеві не прийде звичайний HDD або зовсім муляж. Ціни на товари в китайських онлайн-магазинах нижче, але і шанс отримати низькоякісну підробку далеко не нульовий.

Загальні рекомендації після покупки пристрою

Придбанням SSD всі труднощі не закінчуються, для поліпшення працездатності і продовження терміну служби накопичувача рекомендується виконати наступне:

  • Оновити прошивку твердотільного накопичувача до самої останньої версії. По-перше, це дозволить збільшити швидкість читання і передачі даних. По-друге, використання актуального програмного забезпечення продовжить термін служби SSD.
  • В операційній системі включити функцію TRIM, що дозволяє оптимізувати все під SSD і позбавити від падінь продуктивності при частих циклах перезапису (зазвичай ця опція включається автоматично, але це відбувається не завжди).
  • Встановити програму для моніторингу стану твердотільного накопичувача з офіційного сайту виробника. У разі відсутності такого додатка від виробника можна встановити універсальну утиліту для роботи з усіма SSD.
  • Відключити автоматичну дефрагментацію. Дана процедура необхідна лише для класичних HDD, на твердотільному диску вона як мінімум марна, а як максимум – здатна непогано нашкодити.

Підсумовуючи вище викладену інформацію, можна сказати, що більшості користувачів, при невеликому бюджеті, підійде 120-256 Гб TLC диск формату 2.5 з інтерфейсом SATAIII. А який диск вибрали собі ви?