close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ПЕРЕВАГИ SSD НАД HDD: ВСЕ, ЩО ВИ ХОТІЛИ ДІЗНАТИСЯ

Neyron
ПЕРЕВАГИ SSD НАД HDD: ВСЕ, ЩО ВИ ХОТІЛИ ДІЗНАТИСЯ

Стандартний жорсткий диск (HDD) протягом тривалого часу був основним пристроєм для зберігання даних на комп’ютерах і ноутбуках. Основною причиною для цього є його великий обсяг і низька вартість.


Виробники комп’ютерів можуть включати в свої збірки жорсткі диски великого обсягу за маленькою ціною, і тому, продовжують використовувати HDD для своїх комп’ютерів.


Зараз твердотільний накопичувач (SSD) стає все більше доступний і може легко замінити HDD. Як ви дізнаєтеся нижче, прочитавши в таблиці їх плюси і мінуси, SSD є явним переможцем, єдиний його мінус це ціна, через яку все ще не має сенсу використовувати твердотільні накопичувачі для зберігання всієї інформації на комп’ютері.


Для більшості користувачів комп’ютерів, ми пропонуємо використовувати SSD в якості основного диска для операційної системи і найбільш важливих програм. А іншу інформацію, яка не потребує дуже швидкого доступу, таку як зображення, музика і відео, можна зберігати на одному або декількох HDD всередині того ж комп’ютера, або за допомогою зовнішнього жорсткого диска.


Яка різниця між SSD і HDD дисками?

На традиційних HDD накопичувачах вся інформація зберігається на тонких металевих дисках, які обертаються зі швидкістю близько 7200 об / хв. Використовуючи технологію подібну до компакт-диска чи DVD-диска, інформація записується на них або зчитується з них, використовуючи головку для читання/запису, що наближується до поверхні диска.


Ахіллесова п’ята жорсткого диска полягає в тому, що він містить багато рухомих деталей. При 7200 об/хв диск крутиться майже 3,8 мільярда разів на рік. З часом це врешті-решт призведе до зносу, і в якийсь момент його механічні частини почнуть виходити з ладу. Інша його проблема полягає в тому, що швидкість, з якою можна записувати та читати дані, обмежена швидкістю обертання. Знову ж таки, це обмеження, викликане через механічну технологію, яку ми вперше побачили ще в грамофонах.


SSD (твердотільний накопичувач) працює зовсім по-іншому. Він зовсім не містить рухомих частин і, натомість, зберігає дані на взаємопов’язаних мікросхемах флеш-пам’яті. Він може робити все, що може зробити накопичувач на жорсткому диску, а оскільки він не залежить від того, наскільки швидко може крутитися диск, то працює набагато швидше і без ризику механічних несправностей.


Саме швидкість та надійність SSD-дисків роблять їх більш вигідними порівняно з HDD.


ТипSSDHDD
Час доступуSSD має швидкість доступу від 35 до 100 мікросекунд, що майже в 100 разів швидше HDD. Така висока швидкість доступу означає, що програми будуть працювати набагато швидше, що досить суттєво, особливо для програм, які працюють з великими обсягами даних, так для операційної системи.Час доступу типового HDD займає близько 5000-10000 мікросекунд.
ЦінаЦіна твердотільних накопичувачів набагато більше жорстких дисків і саме тому більшість комп’ютерів з SSD мають тільки кілька сотень гігабайт дискового простору. Настільні комп’ютери з SSD часто мають один або кілька HDD для зберігання додаткових даних.Жорсткі диски набагато дешевше, ніж SSD, особливо розміром більше 500 Гб.
НадійністьУ SSD диска немає рухомих частин. Він використовує флеш-пам’ять для зберігання даних, що забезпечує більш високу продуктивність і надійність в порівнянні з HDD.У HDD є рухомі деталі та магнітні диски, це означає, що чим більше вони використовуються, тим швидше зносяться і перестануть працювати.
МісткістьНезважаючи на те, що є великі SSD накопичувачі, для більшості людей диски об’ємом більше 512 Гб SSD знаходяться поза їх ціновим діапазоном.Жорсткі диски на кілька терабайт доступні за дуже розумними цінами.
ПотужністьSSD споживає менше енергії, ніж стандартний жорсткий диск, а це значить скорочення витрат на електроенергію, а для ноутбуків – збільшення часу автономної роботи.Через всі деталі і рухомі частини HDD потрібно більше живлення, ніж SSD.
ШумНе маючи рухомих частин, SSD не створює шуму.З обертовими дисками і рухомими головками HDD іноді може бути одним з найгучніших компонентів Вашого комп’ютера.
РозмірSSD доступний в 2,5, 1,8 і 1.0 дюйм (форм-фактор), збільшуючи доступний простір в корпусі, що важливо для настільного ПК або сервера.Форм-фактор жорстких дисків, як правило, 3,5 і 2,5 дюйма, для настільних і портативних комп’ютерів відповідно, без варіантів для чого-небудь менше.
НагріванняЧерез відсутність рухомих частин і в зв’язку з особливостями флеш-пам’яті, SSD виділяє менше тепла, що допомагає збільшити його термін служби і надійність.Рухомі частини виділяють додаткове тепло, тому HDD виробляє більше тепла. Тепло може повільно пошкоджувати електроніку протягом довгого часу, таким чином, чим вищий нагрів, тим більше потенціал завдати шкоди жорсткому диску.
МагнетизмSSD не залежить від магнітного поля.Через використання магнетизму в HDD, дані можуть бути втрачені при використанні поруч сильних магнітів.