close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

LAPTOP АБО DESKTOP, ЩО ВИ ОБЕРЕТЕ?

Neyron
LAPTOP АБО DESKTOP, ЩО ВИ ОБЕРЕТЕ?

Ноутбуки уже повністю увійшли в наше життя. Однак виробники ноутбуків (лептопів) постійно розширюють і підсилюють компанію з реклами своєї продукції. Реклама йде з усіх боків. Користувачів ПК переконують у перевагах компактних технологій, продуктивних рішень, що нічим не гірші за стаціонарні комп’ютери (десктопи). Але чи справді це так?


Спробуємо розібратися.


Ми вже звикли, що виробники десктопів постійно намагаються продати користувачам оновлене залізо, щоразу пропонуючи більшу продуктивність.


Але, через технічні обмеження, зростання продуктивності у нових моделях стає все менш відчутним. Саме тому виробники десктопів починають виробляти лептопи, що дозволяє їм збільшити прибуток від виробництва. При цьому додатково вони дають заробити ще й Майкрософт та іншим виробникам програмного забезпечення. За рахунок нових встановлених операційних систем, ПЗ та ігор.


Вони кажуть, що причин для заміни десктопа на лептоп багато:


Ноутбук, хай навіть великий, буде займати набагато менше місця, ніж настільний комп’ютер. І до того ж він не вимагає спеціально виділеного місця, тобто, немає необхідності у виділенні або придбанні комп’ютерного столу;

За необхідності можна швидко поміняти місце дислокації, не дуже напружуючись, просто склавши ноутбук і перейшовши у сусідню кімнату, якщо комусь потрібен письмовий стіл;

Аналогічно вирішується питання з нічним шумом від вентиляторів комп’ютера, крім того, ноутбук, як правило, шумить набагато менше;

Говорити про дроти у десктопа і постійну плутанину в них під час збирання напевно взагалі не варто…

Подивимося, чи так це?


Що потрібно знати про лептоп

В першу чергу ми повинні знати, що:


Лептоп (англ. Laptop – lap = коліна людини, яка сидить; комп’ютер на колінах) – широкий термін, він застосовується до ноутбуків, нетбуків і до планшетних ПК.


Розподіл лептопів на категорії (за різними джерелами):


За ціною Дешеві Розумні Дорогі
За вагою 3 кг і більше 2-3 кг 1,5-2 кг До 1,5 кг
По монітору До 12″ 12,1-14,1″ 15,6-16″ 17-18,4″
За часом роботи До 3 годин Від 3 до 10 годин Понад 10 годин

 

Десктоп (англ. Desktop computer ) – стаціонарний персональний комп’ютер, призначений в першу чергу для роботи в офісі, або в домашніх умовах. Класифікується в основному за призначенням.


Це зовнішні відмінності.

Незалежно від виконання комп’ютер є комп’ютер, у відомій нам архітектурі це набір певних елементів в тому чи іншому виконанні або комбінації.

Це: центральний процесор з набором системної логіки і комплектуючі скомпоновані на системній платі, оперативна і постійна пам’ять та периферійні пристрої.

Тепер про внутрішні відмінності цих категорій комп’ютерів, які виникають коли виробники втискують ПК в корпус лептопа. Звичайно можна змінити конструкцію вузлів для досягнення компактності і надщільного монтажу в специфічні корпуси лептопів. Але є три головних проблеми, вплив яких посилюється в компактних конструкціях, і які можна обійти лише наклавши деякі обмеження на наступні характеристики ПК:

  1. Продуктивність,
  2. Тепловиділення,
  3. Потужність споживання або час роботи на одній зарядці.

Особливості конструкції

Добре відомо, що зі зростанням продуктивності, зростає потужність споживання електроенергії і тепловиділення елементів. Вони ростуть навіть після переходу на більш тонкі технології, оскільки виробники продовжують підвищувати продуктивність. Тільки зростання продуктивності, правда, відбувається вже не за рахунок зростання тактових частот, а за рахунок удосконалення архітектури і зростання числа ключів (транзисторів), якщо говорити про процесори. Аналогічна тенденція проглядається в чіпсетах, відео процесорах, оперативній пам’яті та інших вузлах ПК. Крім звичайно тих, конструкція яких до теперішнього часу стабілізувалася – HDD, CD-DVD та інших.

У десктопах це не викликає жодних проблем, з розетки можна взяти стільки потужності, скільки потрібно. І не тільки для живлення ПК, але і для його охолодження.

Лептоп обмежений в потужності споживання, і це пов’язано не тільки з ємністю джерел живлення, а скоріше зі складністю видалення тепла, що виділяється з компактного корпусу з високою щільністю компонентів.

Десктоп за і проти

Десктоп, це комп’ютер з продуктивність обмеженою тільки продуктивністю елементної бази. Комп’ютер в цьому виконанні може використовуватись у будь-якій сфері (офісний, геймерський, студія – аудіо або відео, медіа, або спеціалізована робоча станція для проектних робіт) з допомогою підбору необхідної конфігурації обладнання та має широкі можливості для модернізації завдяки легкій можливості заміни комплектуючих на необхідні для Вас. Дозволяє мати відео вихід з необхідною роздільною здатністю.

До речі, на сайті ми щомісячно публікуємо вже готові, підібрані конфігурації у рубриці“Комп’ютер місяця“

Не всім подобається працювати сидячи за столом, досить великі розміри, наявність з’єднувальних проводів, шум. Але багато з цих проблем швидше надумані, ніж реальні. Звичайно можна працювати лежачи в кріслі гойдалці, або пересуваючись з місця на місце, або навіть на біговому тренажері, але зазвичай для роботи краще мати виділене робоче місце з документами чи принтером під руками. Системний блок можна поставити поруч з письмовим столом, дроти можна вкласти в акуратний джгут або в короб, проблема шуму вирішується застосуванням безшумних систем охолодження.


Лептоп за і проти

Лептоп позиціонується виробниками як сучасне мобільне рішення широкого призначення. І з деякими обмеженнями це саме так. А саме: до того моменту, поки батареї лептопу не сіли і тільки в базовій конфігурації.

Кажуть у лептопа немає проводів. Але це в базовій конфігурації і для більшості випадків використання це не відповідає дійсності, оскільки якщо Ви бажаєте послухати хороший звук, ви підключите якісні зовнішні колонки, це вже жмут проводів. Для економії батарей лептоп зазвичай підключений до мережі через блок живлення і тут з’являється ще провід живлення (який всі підключають, щоб у відповідальний момент не сіли акумулятори). Та й зовнішні пристрої, які підключаються, додають коробочок і проводів.

Лептоп, найчастіше має фіксовану конфігурацію, основний вузол якої – плата, найчастіше індивідуальна у кожного виробника. Відеокарта більшості моделей вбудована в системну плату. Заміна вузлів можлива тільки фахівцем, а частіше і взагалі неможлива. Не дивлячись на оголошене широке призначення лептопів, виробники застосовують спеціальну елементну базу, оскільки тільки це дозволяє вкластися у відведені енергетичні ліміти. А це накладає обмеження на продуктивність, навіть не зважаючи на те, що застосовуються розроблені спеціально для лептопів процесори.

Часом лептопи мають і власне спеціальне (оптимізоване) ПЗ (операційні системи, програми загального призначення). Особливості цього ПЗ, це менша вимогливість до ресурсів і їх продуктивності.


Джерела живлення – перший аргумент в суперечці

Зрозуміло, що від розетки є можливість взяти таку потужність, яка необхідна для забезпечення максимальної продуктивності. І це вагомий плюс за десктоп.

На жаль навіть найкращі акумулятори поки не здатні змагатися з електромережею. І існує досить обґрунтована підозра, що вони взагалі ніколи не зможуть конкурувати з електромережею (хіба що за винятком місця де її (електромережі) взагалі немає. Причин багато.

Перш за все, це нагрівання акумуляторів всіх типів при зарядці.

Відомо, що режим зарядки акумуляторів визначається температурою їх корпусу. Здатність відводити тепло безпосередньо пов’язана з площею поверхні, яка у них стандартна (як стандартні і розміри). Тепловиділення визначається ємністю і ККД в режимі зарядки.

Не зважаючи на збільшення ємності акумуляторів, час роботи лептопа від однієї зарядки не збільшуватиметься, в зв’язку з триваючим зростанням продуктивності вузлів.

Сучасні ноутбуки, в більшості, працюють на одній зарядці 2-4 години і тільки окремі моделі близько 10 годин.

Важливо також не кидати розряджений лептоп на довгий час, адже повна розрядка не піде на користь батареям.


Продуктивність – другий аргумент

Практика розвитку показує, що зростання продуктивності обчислювальних систем супроводжується зростанням споживання електроенергії (не дивлячись на освоєння нових більш тонких технологічних процесів). Одночасно з цим зростає і тепловиділення.

При цьому десктопи поки не відчувають будь-яких обмежень в енергоспоживанні і тепловідведенні, для них це інженерні проблеми, що можуть бути вирішені – запишемо в плюс.

На відміну від десктопів – конструкції лептопів накладають певні обмеження на тепловідведення, а ємність їх джерел живлення і тривалість безперервної роботи на продуктивність – це їх мінус.

Тому елементна база лептопів відрізняється від елементної бази десктопів. Вона проектується враховуючи обмеження енергоспоживання – тепловиділення, вони ж визначають і продуктивність. А ПЗ розроблене спеціально для запуску на мобільних системах стало мати можливість перемикання в економічний режим.

Мобільність – єдиний аргумент лептопа

Головний аргумент на користь лептопів це їх мобільність, але мобільність обмежена деяким часом, визначеним ємністю акумуляторів.

Мобільність обмежена і програмним забезпеченням, що запускаються на лептопі. Так «важкі» програми садять акумулятори швидше.

Тому основні типові завдання лептопів це:

  1. Офісні програми,
  2. Інтернет серфінг.

Крім того мобільність лептопа обмежена і у разі використання користувачем зовнішніх пристроїв, адже практично будь-який зовнішній пристрій це кабелі для його підключеня.

Виходить, що мобільність лептопа істотно обмежена часом і периферійними пристроями.

Так хто ж переможе в цій боротьбі?

У вигляді висновку.

Згадуючи прислів’я «Всякому овочу свій час» і перефразовуючи її, можна сказати «Кожному комп’ютеру своє місце». Звичайно кожен лептоп і десктоп мають свою нішу застосування і своїх прихильників.

Десктоп, це більш універсальний у використанні пристрій, що має більшу обчислювальну потужність не обмежену енергоспоживанням і тепловиділенням.

Лептоп має безліч плюсів при короткочасному мобільному застосуванні. Лептопу немає конкурентів для роботи в офісних додатках і Інтернет серфінгу.

Думаємо в майбутньому тут переможців не буде, пройде час, піде мода і кожен займе своє місце і свою сферу використання.


А що Ви оберете?