close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

GPT ЧИ MBR – ЯКИЙ ТИП РОЗБИВКИ SSD ОБРАТИ

Neyron
GPT ЧИ MBR – ЯКИЙ ТИП РОЗБИВКИ SSD ОБРАТИ

Ось ви і стали щасливим володарем новенького швидкісного SSD накопичувача, і поспішаєте встановити його на своє місце в системі. Так, стара система не містить нічого цінного, що б ви не встигли заархівувати і відправити в хмару.


Значить, будете встановлювати Windows з нуля, що може позбавити від деяких помилок, які система накопичила за довгий час використання і оновлень. Та й накопичувач можна налаштувати як потрібно, і розбити на розділи, якщо потрібно. І перше, що вам потрібно буде вирішити – який тип розбивки для свого SSD вибрати. Є MBR розбивка, і є GPT, який з них зможе допомогти більш ефективно працювати накопичувачу?


Відразу варто відзначити, що GPT – більш сучасний варіант, Intel його запропонувала, коли міняли BIOS, однак в деяких випадках є сенс вибрати MBR.


Розділи

На диску сектора діляться не фізично, а складають віртуальні сегменти, в яких і зберігаються всі дані. Для запису даних потрібна наявність хоча б одного розділу, на абсолютно порожній диск ніякі дані просто не запишуться. На одному фізичному накопичувачі можна створювати кілька розділів (секторів) з певним (заданим) обсягом інформації.


В MBR можна створювати до чотирьох секторів, потім, якщо користувачеві цього недостатньо, можна сектора ділити на логічні розділи. На SSD, наприклад, можна зробити три сектори основних, і четвертий розширений з декількома логічними розділами всередині. Звичайно, логічні розділи, це не сектора, і в завантажувальний том їх перетворити не можна, але файли операційної системи там зберігати можна. Наприклад, в одному розділі можна зберігати файли Windows 10, а інший логічний розділ SSD використовувати під Linux або Windows 7.


У сучасного рішення GPT немає таких обмежень, можливостей набагато більше, можна розбивати SSD як завгодно. Можна створити 128 окремих секторів, що позбавляє від необхідності створювати логічні розділи. І то 128, це обмеження тільки для ОС від Microsoft, інші ОС взагалі не обмежують цей момент.


Що краще?

Насправді, цілком логічно, що більш сучасне рішення завжди буде вигравати у застарілого, що і показує порівняння – GPT краще. Новий стандарт дуже добре підходить під сучасні SSD великого обсягу \ ємності в ноутбуках або комп’ютерах. Цей протокол також показав велику надійність, він стійкий до пошкоджень (при збоях) даних. Навіть при збої можна швидко і легко все відновити. Загалом, для нових і швидких SSD GPT більш прийнятний варіант. При ньому твердотільний накопичувач максимально розкриє весь свій потенціал, завантажуючи систему за секунди. Але є нюанси з іншими операційними системами.


Якщо ставите стару ОС, то краще вибрати старий добрий MBR, не дарма він ще існує. Ще досить користувачів ПК, які до цього часу використовують Windows XP. Хоча на SSD цю систему краще не використовувати, оскільки стара ОС сильно скорочує життєвий цикл накопичувача.