close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

МІНІ-ПК: ЧИМ ВІН КРАЩИЙ ЗА НОУТБУК?

Neyron
МІНІ-ПК: ЧИМ ВІН КРАЩИЙ ЗА НОУТБУК?

Настав час оновити свій комп’ютер або купити новий? Але що вибрати?

З дати останньої покупки пройшло вже років десять, і домашній комп’ютер просто морально застарів, хоч цілком тягне всі повсякденні завдання і програми. Правда, при відтворенні відео високої чіткості трохи пригальмовує та й ігри сучасні не запускаються (хоча комп’ютер вдома не для них). У будь-якому випадку, потрібен новий комп’ютер.

ноутбук чи міні-комп'ютер?

Вибір у нас між ноутбуком і міні-комп’ютером, оскільки в квартирі тісно, ​​стіл використовується не тільки для зберігання комп’ютера, за ним працюють і навчаються. Так що, компактність важлива. У нашому випадку покупка міні-ПК може бути виправдана, оскільки він займає мінімум місця, але має можливості справжнього комп’ютера.

Для офісу і дому

міні-компютер для дому і для офісу

Комп’ютер люди використовують для самих різних завдань, хтось офісні завдання вирішує, хтось постійно серфить в мережі, пропадає в соціальних мережах і форумах. Інші грають у важкі ресурсомісткі ігри, треті працюють з монтажем відео і обробкою фотографій, створюють анімацію, моделюють об’ємні проекти та інше. Якщо ви зібралися купувати міні-ПК, то повинні розуміти, що це офісний варіант для нескладних завдань, тобто рендерити відео на ньому нормально не вийде і в сучасні ігри не пограти. Звичайно, сьогодні існують ігрові міні-ПК, проте цінники на них такі, що стандартний корпусний комп’ютер буде виглядати ультрабюджетником.

Мультимедійний центр

міні ПК мультимедійний центр

Досить часто міні-ПК купують для того, щоб створити вдома мультимедійний центр. Щоб такий центр був дійсно універсальним і справлявся з усіма завданнями, то під час вибору конфігурації слід звернути увагу на:

  • Процесор, встановлений в міні-ПК, повинен мати продуктивність, яка забезпечувала б нормальну обробку високоякісного звуку і головне – він повинен підтримувати відтворення відео високої роздільної здатності в 4-8K;
  • Кількість оперативної пам’яті повинна бути не менше 8 гігабайт, адже напевно деякі програми і ролики будуть вимагати кешування даних в ОЗУ для кращої швидкодії;
  • Бездротові інтерфейси повинні бути в повному наборі, Wi-Fi (краще новіший) і п’яте покоління Bluetooth обов’язкові;
  • Накопичувач для мультимедіа-центру може бути терабайтний HDD, хоча можна під систему додати SSD накопичувач на 120 гігабайт;
  • Бажано вибрати модель з дискретною графікою, щоб тягнула всі високоякісні відео. Але частіше це інтегровані рішення, а вони зараз краще у AMD. Значить, дивимося в сторону процесорів Ryzen.

До речі, бажано мати інфрачервоний порт, щоб можна було додати до комплекту пульт. Хоча, можна скористатися і Bluetooth-пристроями.

Чому не ноутбук?

Міні-ПК: чому не ноутбук?

Головний аргумент, це обмеженість у випадку з ноутбуком. Причому обмеженість екрану. Ви купили ноутбук, і екран вже не поміняєте на більший, або взагалі інший. У вас буде завжди одна діагональ (не дуже велика), завжди однакові кольори, кути огляду, якість матриці.

Купуючи міні-ПК ви вільні вибирати будь-який монітор та хоч величезний телевізор на 100 дюймів в якості монітора. Можна, зрозуміло, підключати і ноутбук до телевізора, але куди його ставити, він постійно буде заважати. Його ніяк не приліпити до монітору або ТВ ззаду. Та й енергії він споживає дещо менше. Дистанційку теж використовувати з ноутбуком важко.

Апгрейд

Апгрейд міні комп'ютера
 
Якщо щось зламалося в ноутбуці, то замінити самостійно буде проблематично, доведеться нести в сервіс. Те ж стосується і апгрейда. Як правило, ноутбуки поставляються відразу з незмінною конфігурацією, що не передбачає заміну компонентів на більш нові або потужні. У випадку з міні-ПК, цей момент простіше, хоч і не як у стандартної настільної системи. У будь-якому випадку, розібрати повністю комп’ютер набагато простіше, ніж ноутбук.

А якщо Вам потрібна допомога чи консультація під час вибору міні-ПК – звертайтесь у наш комп’ютерний центр.