close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

Процесори Intel Alder Lake 12-го покоління потребують нової материнської плати, кулера, джерела живлення та оперативної пам'яті

Neyron
Процесори Intel Alder Lake 12-го покоління потребують нової материнської плати, кулера, джерела живлення та оперативної пам'яті

Перехід на процесори Intel Alder Lake буде коштувати користувачам не дешево. Доведеться купити нову системну плату, пам'ять, блок живлення і кулер. Крім, звісно, самого нового процесора, який теж коштує чимало.

Платформа Intel Alder Lake, офіційний дебют якої очікується на початку осені, обіцяє прорив. По-перше, самі процесори будуть побудовані за принципом big.LITTLE з великими і малими ядрами - Alder Lake, по суті, стануть першими такими по-справжньому масовими CPU на архітектурі x86. По-друге, платформа буде підтримувати шину PCIe 5 і пам'ять DDR5. Але у всіх цих переваг і нововведень є зворотна сторона медалі: перехід з будь-якої нинішньої платформи Intel на Alder Lake потребуватиме величезних фінансових витрат з боку користувача.

Alder Lake дебютують з новим процесорним роз'ємом LGA1700 - автоматично буде потрібно купити сумісний процесорний охолоджувач, не кажучи вже про нову материнську плату серії 600. Пам'ять DDR5 - теж нова, і її теж доведеться купувати. Втім, за чутками, молодші CPU лінійки будуть підтримувати DDR4, так що при покупці відповідної системної плати тут можна буде трохи зекономити.

А ось заощадити на блоці живлення (тобто встановити в нову систему вже наявний БЖ) якщо і вийде, то не у всіх. Нагадаємо, в системних платах для Alder Lake повинен масово дебютувати новий 10-ти контактний роз'єм живлення ATX12VO. Але тут є застереження: за чутками, він спочатку буде застосовуватися лише в моделях материнських плат початкового рівня H610 і B660, в той час як в топових моделях на чіпсеті Z690, як і раніше, буде використовуватися 24-контактний роз'єм.

Хоча користувачам від цього навряд чи буде легше: заощадили на пам'яті DDR5, але доведеться купувати новий блок живлення ... В гіршому ж випадку доведеться купувати майже всю систему цілком: з процесорним охолоджувачем, пам'яттю і блоком живлення - додатково до самого CPU і системної плати. Такий апгрейд може вилитися в круглу суму.

Джерело: Hardwaretimes