close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

Чому не включається монітор - поширені причини

Neyron
Чому не включається монітор - поширені причини

Які можуть бути причини того, що монітор не включається, розповідаємо детально.

У більшості випадків причиною того, що монітор не включається або виникають проблеми із зображенням, є некоректна робота відеокарти, неправильно виставлені налаштування або невірне підключення.

Найпростіший спосіб перевірки монітора:

  1. Відключити від монітора всі дроти
  2. Підключити тільки кабель живлення
  3. Монітор повинен включитися. На екрані повинен з'явитися напис «Немає сигналу». Через деякий час монітор переходить в режим збереження енергії: "Stand by" (індикатор живлення міняє колір, картинка зникає)

У такому випадку монітор, швидше за все, справний, хоча звісно можливі винятки.

Щоб переконатися у справності монітора на сто відсотків можна підключити його до іншого комп'ютера.

Якщо Ви переконалися, що монітор не працює, варто звернутися в сервіс для діагностики і ремонту. Наша стаття підкаже вам, на що звернути увагу при описі проблеми, щоб під час телефонної розмови Вас правильно зорієнтували за ціною і термінами ремонту.

Перед дзвінком в майстерню з'ясуйте як точно називається модель вашого монітора. Ряд моделей має стандартні несправності, давно відомі співробітникам сервіс-центрів.

Монітор не включається, індикатор живлення не світиться

Якщо монітор не подає ознак життя, ймовірно, проблема в електроживленні. Найчастіше така несправність легко усувається.
Можливо, проблема в кабелі живлення монітора або роз'ємах. В цьому випадку при зміні положення кабелю живлення індикатор може короткочасно загорятися в момент появи контакту. У разі повної непрацездатності, швидше за все, буде потрібно ремонт блоку живлення.

Індикатор живлення блимає, зображення немає

Миготіння індикатора напруги (циклічне включення-виключення живлення) незалежно від положення шнура - сигнал некоректної роботи блоку живлення або основної плати (main board).
В сервіс-центрі визначать причину виникнення проблеми і усунуть її.

Індикатор живлення горить - немає зображення, підсвічування працює

Швидше за все проблема в роботі процесорної плати (MB) монітора. Для діагностики доведеться звертатися в сервіс, оскільки подібні «симптоми» не дозволяють відразу визначити причину несправності. Точну відповідь майстер зможе дати тільки після дослідження монітора в розібраному вигляді.

Підсвічування монітора не загоряється або гасне через кілька хвилин роботи

Іноді картинку можна розгледіти у відбитому світлі, при погляді на монітор зверху, збоку. Монітор реагує на кнопки, є доступ до меню. Можливий варіант, коли відразу після включення монітор працює, а через кілька хвилин підсвічування вимикається. Проблема в інверторі або в лампах підсвічування: вони вигорають з часом або можуть різко вийти з ладу в результаті механічних впливів (наприклад, удару). Ремонт полягає в заміні ламп або перетворювача. Для цієї процедури варто прискіпливо вибирати сервіс: процедура складна, що вимагає від майстра певного рівня кваліфікації та підвищеної акуратності.

Зниження яскравості екрану і поява червонуватого відтінку

Ці симптоми говорять про вигорянні ламп підсвічування, як і в попередньому випадку. Зниження яскравості і червонуватий відтінок можуть бути тільки в окремій області екрану або по всьому монітора. Проблема вирішується заміною ламп, а в якості профілактики служать різноманітні темні заставки і настройки сплячого режиму монітора. Чим менше ночей монітор простоїть зі статичною включеною картинкою, тим довше прослужать лампи.

Смуги на екрані

Поява вертикальних або горизонтальних смуг на екрані монітора - знак несправності шлейфів дешифратора. Якщо смуги змінюють розташування, то проблема може бути в відеокарті, а якщо смуги мають постійну локалізацію і забарвлення (чорні, білі, кольорові), то проблема в матриці монітора. За заміну шлейфів майстри в сервісних центрах практично не беруться, оскільки немає впевненості в успіху операції і в тому, що проблеми не повернуться через короткий час. Єдиним вирішенням проблеми є заміна матриці в зборі. Якщо ваш монітор на гарантії - відразу після появи смуг звертайтеся в сервіс, навіть якщо смуга поки тільки одна і вона вам не заважає.

У разі якщо смуги з'явилися у монітора, гарантійний термін служби якого вже закінчився, з'ясуйте в сервіс-центрі вартість і передбачувані терміни ремонту вашої моделі. Необхідна наявність оригінальної матриці, а вартість може бути близькою до покупки нового монітора.

Спотворення зображення або передачі кольору

Зазвичай виникає через зникнення контакту в сигнальному кабелі або поломки роз'ємів. Перевірте сигнальний кабель (VGA, DVI) шляхом заміни.
Кабель DVI (цифровий) можна перемикати тільки (!!!) на знеструмленому моніторі!

Якщо дефект зберігся, то це найчастіше пов'язане або з некоректною роботою відеокарти, або з несправністю процесорної плати монітора. У деяких випадках може допомогти перепрошивка.
Точну причину несправності і вартість ремонту майстер зможе назвати тільки після діагностики.

Монітор не виводить зображення з комп'ютера, видає повідомлення

Якщо замість звичної картинки монітор видає службове повідомлення ( «перевірте кабель» або «неоптимальний режим») і цей стан не змінюється після відповідних змін (заміни кабелю, установки необхідного режиму), швидше за все проблема в моніторі. Ряд моделей моніторів з процесором MICOM (лінійки Samsung, деякі Philips, LG) має стандартну несправність, пов'язану з швидким виходом з ладу процесора. Ремонт або заміна несправного процесора повністю усувають проблему.

Несправності LED-моніторів

LED-монітори відрізняються типом підсвічування: замість ламп використовуються світлодіоди. Поломка світлодіодів, що виглядає як зниження яскравості в окремій області екрану, зустрічається досить рідко і успішно ремонтується.
Звертаємо вашу увагу на те, що легка нерівномірність підсвічування LED-монітора у бюджетних моделей зустрічається часто. При цьому центр екрану освітлений сильніше, ніж краю. Це пов'язано з використанням дешевих матеріалів для створення розсіюють шарів екрану. Не ідеальна передача кольорів також є особливістю LED-моніторів, вони просто не призначені для професійної роботи з кольором.
Одна з частих поломок LED-моніторів - мерехтіння екрану, що стає помітним при зменшенні яскравості. Для одних моделей ремонт обмежується перепрошивкою, для інших потрібна заміна процесорної плати.