close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЯК ПРОДОВЖИТИ ЖИТТЯ ВАШОГО КОМП’ЮТЕРА – РЕКОМЕНДАЦІЇ СПЕЦІАЛІСТІВ

Neyron
ЯК ПРОДОВЖИТИ ЖИТТЯ ВАШОГО КОМП’ЮТЕРА – РЕКОМЕНДАЦІЇ СПЕЦІАЛІСТІВ

Як продовжити тривалість роботи вашого комп’ютера чи ноутбука?

Комп’ютер вже давно є у кожного і займає дуже важливе місце в житті: це і розважальна станція, і мультимедійний центр, і робочий інструмент. Як і кожному пристрою, йому потрібні догляд і систематична профілактика раз на півроку, про що багато хто забуває. В результаті техніка ламається в самий невідповідний момент, а ремонт обходиться в значну суму. Хоча своєчасне звернення до сервісного центру зменшило б ці цифри в 10 разів.

Давайте розберемо характерні помилки, які допускають користувачі, і з’ясуємо раз і назавжди: як продовжити життя комп’ютера і заощадити час, гроші і нерви.

YouTube не завжди правий

Сьогодні всі вміють шукати інформацію в інтернеті і вважають, що можна подивитися ролик на YouTube, прочитати статтю в блозі і зробити що завгодно самому, без сторонньої допомоги. Навіщо ж тоді платити за апгрейд і модернізацію комп’ютера заміну процесора, материнської плати, жорсткого диска, пам’яті в ПК?

Однак відео і статті публікують такі ж користувачі. Їх досвіду може бути недостатньо. Тонкощі, які зустрічаються під час модульної заміни компонентів ПК, відомі тільки фахівцям. Наприклад, процесори різних виробників мають різні засувки на системах охолодження, або різні типи пам’яті мають по-різному розташовані «ключі» для підключення.

Приклад: один «впевнений» користувач вирішив прискорити роботу свого ПК. Вивчивши рекомендації в інтернеті, він вирішив замінити жорсткий диск HDD на більш швидкий твердотільний накопичувач SSD. Вирішивши, що нічого складного в заміні немає, він самостійно зняв старий HDD і підключив новий SSD. За його словами, різницю він зауважив, але не таку велику, як очікував. Подумав: «так і повинно бути».

Пізніше цей системний блок потрапив на абонентське обслуговування комп’ютерів, де було виявлено, що його твердотільний накопичувач зі швидкістю роботи в середньому 540 мегабайт в секунду підключений до інтерфейсу, який з технічних особливостей не може пропускати через себе більше 300 мегабайт/сек. А роз’єми для підключення HDD і SSD візуально однакові. У ролику на YouTube, на жаль, про такі нюанси забувають згадати.

Сам собі майстер

Ще частіше у нашому сервісному центрі трапляються випадки, коли користувач самостійно намагається щось полагодити. Наприклад, один клієнт вирішив сам розібрати системний блок і почистити. В процесі чищення системи охолодження він пошкодив одне з чотирьох кріплень радіатора до материнської плати. Вирішивши, що і на трьох «непогано тримається», він зібрав ПК і продовжив ним користуватися.

Як результат, вже через місяць після такої чистки згорів процесор. Через відсутність одного кріплення радіатор став недостатньо щільно притискатись до процесора. Візуально це непомітно. Але для процесора цього виявилося достатньо, щоб середня температура роботи зросла з 60-65 °C до 95-100 °C. Тривала робота на підвищених температурах, без належного охолодження, призвела до перегріву процесора. Клієнт, вирішивши заощадити на чищенні, був змушений купувати новий процесор за набагато більші гроші.

Тому, коли ви наступного разу вирішите самостійно щось замінити, або зробити дрібний ремонт комп’ютера, звертайте увагу на дрібниці. Або зніміть з себе відповідальність – доручіть роботу професіоналам.

Не варто забувати про діагностику

Ви купуєте ноутбук або стаціонарний ПК, проходить рік-два і одного прекрасного ранку, при натисканні на кнопку «включити», вірний друг починає «гудіти», а бажаного зображення на моніторі так і не з’являється. Ви в паніці намагаєтеся перезавантажити ПК кілька разів, але зображення на екрані як і раніше немає, комп’ютер не включається. Після чого, комп’ютер потрапляє до нас, це найпопулярніша причина звернення до сервісного центру.

У цей момент і народжується відповідь на питання: навіщо комп’ютеру необхідна профілактика кожні півроку, тому що ремонт може обійтися і в $ 10, і в $ 150.

Пояснюємо, в чому суть. Вся справа в системах охолодження і типах ПК. Якщо у вас стаціонарний ПК, то швидше за все у вас банальний перегрів процесора через забруднення пилом, що скупчився в радіаторі охолодження.

Лікується це нескладно: повною продувкою системного блоку стисненим повітрям, а також заміною термопасти між процесором і радіатором. За своєю конструкцією стаціонарні ПК менш чутливі до перегрівів через пил, так як кожен компонент має окрему систему охолодження.

Інша справа якщо трапляється ноутбук, що припинив включатися через перегрів. У ноутбуках, через дрібні габарити, одна система охолодження на 3-4 компонента. Один набагато менш потужний вентилятор охолоджує такі компоненти як процесор, відеоадаптер, північний міст, найчастіше він також охолоджує мікросхеми пам’яті відеоадаптера. І знову ж таки, через те, що вентилятор менший, він швидше засмічується пилом.

Важливим фактором стає і те, що ноутбуки часто працюють в «постільних режимах». Коли користувач дивиться фільми або працює на дивані: кладе ноутбук на диван/ковдру закриваючи повітрозабірники. Дана проблема, часто лікується тільки заміною (перепайкою) компонентів, що вийшли з ладу від перегріву.

Хоча, можна з упевненістю сказати, що процесори майже ніколи не ламаються через перегрів, часто згорає відеоадаптер або північний міст. Мінімальна ціна такого ремонту $ 85, за часом – 4 робочих дня, що погодьтеся, досить неприємно.

Отже найбільш правильною відповіддю на питання: «навіщо профілактика комп’ютера кожні 6 місяців?», буде відповідь: «для економії бюджету і часу», як би дивно це не звучало.