close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗАЛИВ НОУТБУК?

Neyron
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗАЛИВ НОУТБУК?

Випадкове потрапляння рідини на поверхню клавіатури звичайних стаціонарних комп’ютерів, що складаються з декількох елементів, може загрожувати тільки її заміною, а залити інші елементи стаціонарного ПК досить непросто. Але що робити, коли пролив воду на ноутбук, клавіші якого вбудовані в корпус? Питання серйозне, тому що, рідина, яка потрапляє в ноутбук це одна з найчастіших причин його поломки.

Перші дії

Відразу ж після потрапляння рідини на поверхню клавіатури ноутбука, аналогічно як і при виникненні такої ситуації зі звичайним ПК, слід відразу ж перевернути пристрій догори дном. І, якщо клавіатура комплектувалася захисною плівкою, в гіршому випадку деякі клавіші будуть погано натискатися або залипати. Але сам ноутбук залишиться працездатним. Якщо рідина була не агресивною, ніяких наслідків для вчасно перевернутого і захищеного пристрою не буде.

Обов’язково відключіть живлення ноутбука:

  • обов’язково витягти акумулятор;
  • відключити пристрій від мережі, якщо в цей час він заряджався.

Можливі проблеми

Однак захист у клавіатури є не завжди. Крім того, з моменту проникнення всередину рідини може пройти якийсь час – чим більше, тим важче врятувати комп’ютер. Найбільше боятися при заливанні ноутбука слід:

  • попадання рідини на материнську плату, доріжки якої і окремі деталі можуть вийти з ладу, в результаті чого її доведеться повністю міняти;
  • короткого замикання, здатного зіпсувати не тільки материнську плату, але і відеокарту, планки пам’яті, жорсткий диск і акумулятор. Після цього ноутбук буде легше повністю замінити, ніж ремонтувати.

Що робити далі?

Після того як ноутбук був відключений від живлення і перевернутий, слід оцінити ситуацію і вибрати один з варіантів «першої допомоги» пристрою. Оцінка проводиться в залежності від кількості рідини, що потрапила всередину, від її в’язкості і ступеня захисту ноутбука.

Сучасні переносні ПК середнього класу забезпечені захисними пристосуваннями, що запобігають потраплянню на клавіатуру до 200 мл рідини. Це допомагає в 90% випадків, коли всередину приладу потрапила звичайна вода або несолодкий напій. Якщо рідина більш агресивна (солодка кава або чай, спиртне), ноутбук може вийти з ладу навіть при наявності захисту.

Варіанти дій користувача в залежності від особливостей рідини, що потрапила в середину ноутбука:

  • звичайну пролиту на клавіатуру воду або горілку видаляють шляхом знеструмлення і перевертання пристрою або, за необхідності, його розбирання і просушування. Якщо після висихання ноутбук не включається, слід звернутися в сервіс;
  • при попаданні всередину будь-якого іншого спиртного напою, крім горілки, усунути проблему необхідно негайно. В такому випадку, якщо з моменту заливання пройшло не більше 2-3 днів, звертаються до фахівців, здатних відновити роботу приладу шляхом звичайного чищення всього ноутбука;
  • солодкі каву, чай або газований напій витирають у місці попадання рідини спиртом. Клавіатуру акуратно розбирають по клавішах і очищають. До інших залитих деталей можливо необхідно буде залучити фахівця;
  • потрапляння натурального соку або іншої рідини з кислим і лужним середовищем, пошкоджує ноутбук серйозніше всього. Після прийняття самостійних заходів щодо виправлення ситуації варто скористатися допомогою працівників сервісної служби.

Найгіршим варіантом є ситуація, коли власник залитого ноутбуку вирішує залишити все, як є. Тобто, не проводити чистку, не звертатися в сервіс, не просити допомоги у більш досвідченого користувача. Ноутбук може навіть якийсь час працювати практично без видимих наслідків, але при поломці відремонтувати його буде набагато важче.

Проведіть діагностику

У будь-якому випадку, щоб убезпечити себе від несподіваних неприємностей, краще занести ноутбук в хороший сервісний центр на діагностику. Коштує вона не дорого, зате Ви будете впевнені, що вашому пристрою нічого не загрожує, а в іншому випадку, наші фахівці можуть оперативно виправити ситуацію, попередньо погодивши з Вами деталі ремонту.

У наших фахівців є все необхідне для швидкого відновлення стабільної роботи ноутбуків – спеціальне обладнання, надійні постачальники оригінальних деталей, а також великий досвід вирішення подібних проблем!

Щоб не залити ноутбук знову

Якомога рідше зустрічатися з проблемою потрапляння рідини на ноутбук допоможе дотримання кількох рекомендацій. Головною з них є правило не вживати поруч з ноутбуком ніяких напоїв і не давати це робити нікому іншому. Якщо на столі не буде стояти заповнених склянок або чашок, гарантія захисту майже стовідсоткова.

В тому випадку, коли це зробити не виходить (постійна робота за комп’ютером вимагає періодичного відновлення сил за допомогою чашки кави), встановіть горнятко з рідиною так, щоб воно перебувало нижче рівня пристрою. Навіть якщо посуд впаде або перекинеться, напій не потрапить на клавіатуру.

Захистити ноутбук від тварин ще простіше. Слідкуйте, щоб вони не сиділи на ньому, коли кришка відкрита. А коли залишаєте домівку ноутбук бажано закривати.