close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

5 ПРИЧИН САМОВІЛЬНОГО ВИМКНЕННЯ КОМП’ЮТЕРА

Neyron
5 ПРИЧИН САМОВІЛЬНОГО ВИМКНЕННЯ КОМП’ЮТЕРА

У цій статті описані 5 можливих причин самовільного вимкнення комп’ютера і шляхи вирішення цих проблем.

Перегрів процесора

Перегрів процесора це одна з найчастіших причин самостійного перезавантаження або виключення комп’ютера. На материнській платі, в BIOS стоїть захист, який в разі перевищення максимально допустимої температури моментально вимикає комп’ютер, щоб не дати йому згоріти.

Перевірте температуру процесора за допомогою спеціального ПО. Якщо проблема в його перегріві, то варто перевірити чи працює його кулер і чи добре він закріплений. Також варто замінити термопасту між процесором і радіатором на нову.

Зі свого досвіду скажемо, що у нас траплялись випадки поганого закріплення кулера на процесорі, коли одне з чотирьох кріплень не повністю стало в паз. Через це кулер не сильно прилягав до процесора і комп’ютер вимикався менше ніж через хвилину після включення. Про проблему дізналися з біоса, коли побачили, як швидко піднімається температура ЦП. Коли вона доходила до 100 градусів, Bios вимикав комп’ютер.

Перегрів системи

Якщо самостійне вимикання комп’ютера почалося в літні спекотні дні, або ж ви граєте в нову наворочену забавку, яка тягне багато ресурсів комп’ютера, то можливо ваша система охолодження на комп’ютері не справляється, і тому відбуваються перезавантаження (відключення). Перевірте температуру різних складових комп’ютера і роботу всіх вентиляторів у системному блоці.

Старий блок живлення

Якщо самостійні вимикання комп’ютера почастішали і стають вже звичною справою, це сталось внаслідок проблем в блоці живлення комп’ютера, особливо якщо йому вже кілька років. Блоку живлення може не вистачати потужності, якщо складові комп’ютера змінювалися на більш нові, які споживають більше енергії. Також варто почистити вентилятор БЖ (блоку живлення) від пилу. Варто додати, що ще однією причиною самовільного вимкнення ПК можуть бути перепади напруги, в таких випадках потрібне ДБЖ (джерело безперебійного живлення, або UPS).

Проблеми з жорстким диском

Якщо перед тим, як ваш комп’ютер вимкнувся сам по собі, ви чули дивні звуки всередині системного блоку – металеве дзижчання або скрипучі звуки, то, швидше за все проблема в жорсткому диску (HDD), який, можливо, доживає свої останні дні. Така ситуація найчастіше відбувається на старих комп’ютерах (більше 5 років).

Щоб перевірити жорсткий диск, можна скористатися спеціальним програмним забезпеченням. Також обов’язково збережіть важливу інформацію на флешку чи хмару, щоб не втратити її у випадку поломки жорсткого диска.

Надмірне засмічення пилом

Ще одна з можливих причин виключення комп’ютера без згоди користувача, це сильне засмічення материнської плати і її слотів пилом. Для профілактики комп’ютер варто чистити від пилу хоча б раз в декілька місяців, в залежності від того, як швидко він засмічується.