close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

Не працює монітор комп'ютера - що робити

Neyron
Не працює монітор комп'ютера - що робити

Чому не працює монітор комп'ютера?

На це питання одним реченням відповісти складно, адже у процесі відображення картинки на моніторі бере участь досить багато ланок. Пропажа картинки на моніторі комп'ютера може бути викликана не тільки самим монітором, але й системою перетворення відеосигналу і його передачі від комп'ютера до монітора. Проблеми з функціонуванням відеосистеми комп'ютера можуть бути викликані несправністю монітора, відеокарти, несправністю материнської плати, некоректним встановленням драйверів або неправильно вибраними параметрами відеосистеми.

У цій статті ми спробуємо з'ясувати з якими проблемами доводиться стикатися користувачу, якщо комп'ютер начебто включається, а екран монітора нічого не показує.

Якщо після включення комп'ютера зображення не відображається, то в першу чергу перевірте, чи натиснута кнопка «Power» і горить індикатор на панелі монітора. Іноді користувачі випадково вимикають монітор кнопкою на його панелі, а так як він практично ніколи не вимикається кнопкою, то вони забувають про цю властивість монітора взагалі, і думають, що монітор несправний.

Якщо при різних положеннях кнопки включення / виключення монітора індикатор не змінює свого кольору або взагалі не загорається, то проблема явно в моніторі. Максимум що можна зробити в даному випадку - перевірити працездатність кабелю живлення (найкраще взяти точно робочий від іншого пристрою).

Якщо зміна кабелів не допомогла, краще відразу звернутися в сервісний центр по ремонту моніторів.

Якщо індикатор реагує на включення, але зображення не з'являється, зверніть увагу, чи змінюється відтінок кольору екрану монітора при включенні кнопки «Power». У робочому режимі через кілька секунд після включення абсолютно чорний ЖК монітор робиться трохи світліше. Зміна з чорного кольору в колір темно сірий, теж майже чорний, але світлішими, добре помітна, якщо в кімнаті, де встановлений монітор, відсутнє освітлення.

Перевірте рівень яскравості і контрастності. Іноді через саме через низький рівень цих показників не видно картинку на моніторі.

У деяких моніторів під час включення і відсутності відеосигналу з комп'ютера, вискакує відповідне повідомлення про відсутність сигналу.

Якщо Ваш монітор подає ознаки життя при включенні або показує повідомлення про відсутність відеосигналу з відеокарти комп'ютера, то можливі наступні несправності:

Кабель відеосигналу монітора вийшов з ладу, тому монітор не включається, а системний блок працює. На монітор через кабель не подається сигнал, а монітор, не маючи сигналу з комп'ютера, відповідно не включає екран і нічого не показує. Уважно огляньте кабель, по якому йде сигнал від системного блоку. Особливу увагу приділіть роз'ємам - вони нерідко і є причиною пропажі сигналу. Спробуйте використати робочий відеокабель для підключення проблемного монітора. При заміні кабелю не забудьте повністю вимкнути комп'ютер і монітор.
 
Монітор не горить при завантаженні комп'ютера  і при цьому в системному блоці встановлено дві відеокарти. Якщо в системі присутні два відеоадаптера, тобто дві відеокарти, спробуйте підключити монітор до роз'єму іншої відеокарти. Є ймовірність, що в налаштуваннях BIOS неправильно вказано первинний пристрій, куди потрібно виводити відеосигнал. Число відеокарт в комп'ютері легко визначити оглянувши відеовиходи на задній частині системного блоку. Опцію, куди направляти відеосигнал, можна змінити в настройках BIOS.


На моніторі немає зображення, тому що несправна відеокарта. Працездатність відеоадаптера простіше перевірити, підключивши його до робочого системного блоку. Частина несправностей визначається засобами самодіагностики комп'ютера, про що свідчить серія звукових сигналів після старту комп'ютера. Якщо після вставки відеокарти в робочий системник, тест BIOSа видає серію звукових сигналів, отже, відеокарта несправна. Будьте уважні перед вставкою відеокарти в робочий системний блок, не всі відеокарти однакові і не всі підходять по типу роз'єму до різних материнських плат.
 
Монітор може не працювати  якщо несправна материнська плата комп'ютера. При виході з ладу материнської плати процедура POST (первинний тест пристроїв при включенні комп'ютера, при старті BIOS) може не проходити і не видавати ніяких сигналів. Про успішне завершення процедури самодіагностики, зазвичай свідчить один короткий сигнал вбудованого динаміка, якщо його немає, то скоріше за все справа в материнській платі. Якщо сигнали відсутні взагалі, то скоріше за все зламалася сама материнська плата. При цьому кулери комп'ютера можуть справно обертатися, імітуючи начебто правильну роботу системного блоку. У разі несправності материнської плати допоможе, скоріше за все, тільки сервіс по ремонту комп'ютерів.

Монітор не включається, хоча комп'ютер шумить при включенні живлення. Можливо неполадки в процесорі. Коли виходить з ладу процесор, на моніторі, при включенні комп'ютера, немає зображення, але кулер крутяться справно, наче комп'ютер працює. Материнська плата може видавати певну серію звукових сигналів, повідомляючи про неробочий процесор, а може і не видавати.

Налаштування монітора. Причиною, через яку дисплей не працює, можуть виявитися збиті налаштування зображення. Наприклад, неправильно встановлена частота або розширення екрана.
Визначити проблему можна, спробувавши підключити монітор до іншого комп'ютера, а позбутися - шляхом скидання налаштувань після входу в систему через безпечний режим, для чого, можливо, знадобиться ще один дисплей.
 
Драйвера. Неправильно встановлені драйвера теж призводять до відсутності зображення. Хоча при цьому монітор на деякий час включиться і покаже хоча б заставку завантаження операційної системи. Вирішити проблему можна перейшовши на роботу в безпечному режимі і оновивши драйвера.

Звичайно тут перераховані далеко не всі випадки, проте приблизно 90% випадків невключення екрану монітора при включенні комп'ютера вони описують.

Якщо ж вам все-таки дана стаття не допомогла, не впадайте у відчай, пам'ятайте - в першу чергу будьте спостережливі, можливо ви побачите що-небудь незвичайне всередині комп'ютера, що і викликало дану помилку і зможете вирішити її без участі фахівця. Потрібно просто логічно подумати над тими речами, що у вас є, і тими - що повинні бути.