Neyron Плати ASUS, Biostar, Gigabyte і MSI готові до Windows 11, а TPM 2.0 включається в BIOS
close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ASUS, Biostar, Gigabyte і MSI готові до Windows 11 - TPM 2.0 включається в BIOS

Neyron
ASUS, Biostar, Gigabyte і MSI готові до Windows 11 - TPM 2.0 включається в BIOS

Провідні виробники материнських плат виступили із заявою, що їх плати вже підтримують роботу функції криптографії TPM 2.0, яка потрібна для установки Windows 11. Купувати окремі криптографічні модулі немає необхідності. Робота функції реалізується через програмну емуляцію силами центральних процесорів.

Анонс операційної системи Windows 11 викликав обурення у багатьох користувачів, через той факт, що їх досить сучасні ПК не підтримують установку нової ОС. Відсутність в системі криптографічного модуля TPM 2.0 позбавила змоги багатьом успішно пройти тест на сумісність з новою ОС, хоча проблема в більшості випадків вирішується простим включенням в налаштуваннях BIOS материнських плат емуляції TPM. Тому тепер виробники материнських плат поспішили заспокоїти покупців і прояснили, що в їх продуктах присутня підтримка TPM 2.0.

Trusted Module Platform або TPM, це криптопроцесор, в якому генеруються і зберігаються криптографічні ключі для захисту інформації. Цю надбудову системи безпеки Microsoft вказує в якості одного з обов'язкових вимог для роботи Windows 11. TPM може бути реалізований у вигляді окремого модуля, який встановлюється на деякі материнські плати, або через програмну емуляцію, яка реалізується на центральних процесорах AMD і Intel. Процесори підтримують TPM на рівні програмної емуляції ще з 2013 року. Однак більшість виробників материнських плат за замовчуванням відключають функцію TPM в BIOS, саме тому багато сучасних платформи не змогли пройти перевірку сумісності з новою ОС.

Ситуацією вже скористалися спекулянти , що скупили всі апаратні TMP-модулі в магазинах і почали перепродувати їх по завищеним цінам на різних цифрових майданчиках вторинної торгівлі. Можливо саме з цієї причини Microsoft відкликала додаток PC Health Check для перевірки сумісності ПК з Windows 11 до кращих часів.

Компанії MSI, Gigabyte, Biostar і ASUS пояснили, що більшість їх материнських плат підтримують TPM 2.0 на програмному рівні. Функцію досить лише включити в BIOS материнської плати.

Слід врахувати, що процесори Intel Core 6-го, 7-го поколінь, а також моделі X-серії 9000-й, 78xx-й і AMD Ryzen 1000-серії не підтримуються операційною системою Windows 11. Але Microsoft зараз розглядає можливість це змінити.

Компанія Gigabyte теж повідомила, що TPM 2.0 на програмному рівні підтримують материнські плати на базі чіпсетів Intel X299, C621, C232, C236, C246, 200, 300, 400 і 500, а також на всіх моделях з чіпсетами AMD TRX40-й, 300 й, 400-й і 500-й серії.

Не зважаючи на це, слід пам'ятати, що платформи можуть бути несумісні з Windows 11 з інших причин. Наприклад, системні вимоги визначають, що нова ОС працює тільки на процесорах Core не давніша моделей 8-го покоління або Ryzen не давніша 2000-й серії.

У Biostar в список материнських плат, в яких на програмному рівні реалізована підтримка TPM 2.0 входять всі рішення, засновані на відносно сучасних чіпсетах AMD і Intel.

Компанія також повідомила, що в майбутньому випустить нові версії BIOS, в яких функція TPM буде включена за замовчуванням, що дозволить відразу оновитися до Windows 11. А у деяких моделей плат Biostar функція вже активна за замовчуванням.

ASUS теж опублікувала список підтримуваних материнських плат. При цьому вона додала, що комп'ютери на її платах, що працюють на Windows 10 і відповідні мінімальним апаратним вимогам, зможуть без проблем оновитися до Windows 11.

Компанія рекомендує зайти в BIOS материнської плати і включити програмну емуляцію TPM, оскільки на більшості плат вона вимкнена за замовчуванням. У моделей Intel функція називається PTT, а у моделей AMD - fTPM. У першому випадку потрібно вибрати «Enabled», у другому - «Firmware TPM»

Серед виробників поки не відзначилася ASRock, але, швидше за все, виробник теж незабаром виступить з аналогічною заявою про підтримку програмної емуляції TPM на своїх материнських платах.

Джерело: hothardware.com


Онлайн курсы IT