close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

НАНЕСЕННЯ І ЗАМІНА ТЕРМОПАСТИ В НОУТБУЦІ

Neyron
НАНЕСЕННЯ І ЗАМІНА ТЕРМОПАСТИ В НОУТБУЦІ

Питання, як наносити термопасту правильно, серйозно турбує багатьох користувачів ноутбуків. При цьому багато хто з них бояться цього процесу, вважаючи, що можуть пошкодити процесор або кулер. Такі побоювання частково виправдані – неправильне нанесення призведе до зниження ефективності роботи комп’ютера і навіть до його поломки.

Зазвичай термопасту на процесор ноутбука наносять в двох випадках:

  • при самостійному складанні самого пристрою (або, наприклад, заміні процесора);
  • в процесі профілактичної  чистки ноутбука.

Потреба нанесення

Потреба в наявності термопасти на поверхні процесора (центрального або графічного) пов’язана з виділенням значної кількості тепла. Під час роботи він сильно нагрівається, тому надлишок теплової енергії потрібно відвести. З цією метою застосовують кулер, який притискають до процесора металевою частиною (радіатором). Однак навіть якщо притискати ідеально відполіровані поверхні, між ними залишається невеликий простір, що заповнюється повітрям.

Для того, щоб кулер і процесор більш щільно прилягали, і для усунення повітряної прокладки застосовують спеціальний термоінтерфейс, роль якого грає паста. Вона дозволяє набагато ефективніше передавати тепло і володіє мінімальним тепловим опором, стабільністю властивостей при будь-яких температурах і зручною для нанесення консистенцією.

Етапи виконання роботи

Процес заміни або нанесення термопасти є операцією, що вимагає суворого дотримання всіх етапів і певних правил. Також слід дотримуватися періодичності заміни. І, якщо, наприклад, для домашнього комп’ютера можна міняти пасту не частіше 1 разу на 2 роки, для ноутбука період удвічі менший.

Для нанесення термопасти на новий кулер і процесор ніяких попередніх дій, крім розпакування їх з коробок і підготовки материнської плати, на яку вони будуть встановлюватися, не потрібно. Зате при заміні ізоляційного матеріалу або при повторному використанні комплектуючих необхідно обов’язково очистити їх дотичні поверхні. Якщо цього не зробити, ізоляція буде малоефективною, і процесор буде сильно перегріватися.

1. Очищення кулера
Видаляти всі сліди попередньої пасти слід не тільки при повторному використанні кулера, але і при наявності збереженої заводської пасти, яка навряд чи буде достатньо ефективною. Проводити процедуру нескладно, так як металева поверхня деталі легко протирається будь-якими очисними засобами, включаючи спиртовмісні. Підійде, наприклад, горілка або спеціальна рідина для видалення пасти. Після усунення слідів поверхню протирають сухою ганчіркою.

2. Підготовка процесора
Коли Ви знімете радіатор, на процесорі, швидше за все, залишиться відпрацьована термопаста. Її видаляють змоченою в спирті ганчіркою, намагаючись, щоб рідина не потрапила на інші деталі комп’ютера (з метою економії часу і збереження процесора найкраще проводити очистку, коли він встановлений на платі).

Якщо стара термопаста засохла, роз’єднувати обидві деталі слід дуже акуратно, не подряпавши їх поверхні. Подряпини на процесорі призведуть до порушення температурного режиму і можуть навіть викликати його поломку. Іноді для відділення комплектуючих один від одного їх слід повністю витягти з ноутбука.

Після розділення затверділу пасту потрібно прибрати, теж намагаючись нічого не пошкодити. Для цього можна скористатися наступним способом:

  • Взяти звичайну шкільну гумку;
  • Натирати металеву частину процесора до блиску;
  • Продовжувати до тих пір, поки слідів пасти не залишиться.

Методика тривала, але ефективна. Тим більше, що процесор залишається неушкодженим і дуже чистим.

3. Нанесення пасти
Скільки термопасти наносити на поверхню чіпа залежить від якості матеріалу. У більшості недорогих паст середня термопровідність, тому досить нанесення шару завтовшки близько 0,5 мм. Після нанесення кришка процесора може трохи просвічувати через захист – хоча, звичайно, написів не повинно бути видно.

Хороші термопасти наносять шаром в 1 мм. Такі як, наприклад, матеріали з використанням золотого порошку. Вартість такої пасти значно перевищить ціну середніх матеріалів, але проводити її заміну доведеться рідше, а якість захисту буде вище.

Починати процес слід з нанесення на центральну частину деталі краплини термопасти. Після цього матеріал акуратно розподіляють по поверхні кришки, вибираючи товщину шару відповідно до типу пасти. Якщо цього недостатньо, наносять другу краплину і повторюють дії.

Термопасту допускається наносити не тільки пальцями, але і підручними засобами типу спеціальної лопатки або дерев’яної палички. Не слід робити це за допомогою металевих предметів типу викруток, здатних випадково подряпати мікросхему. Також необхідно не допустити витікання матеріалу за краю деталі – в цьому випадку надлишки акуратно знімаються спеціальним розчином.

4. Завершення роботи
Робота з нанесення термопасти завершується складанням всіх деталей:

  • з’єднанням кулера з процесором;
  • замиканням спеціальних кріплень, які фіксують положення комплектуючих;
  • установкою отриманої конструкції на плату;
  • складанням всього ноутбука.

У разі сумнівів у правильності нанесення пасти слід завантажити і встановити на ноутбуці програму, яка перевіряє температуру процесора. Якщо вона залишається в нормі (до 60 градусів в звичайному стані, до 90 і навіть 100 – при високому завантаженні), значить, турбуватися нема про що. У разі перегріву процесора, ноутбук розбирають і перевіряють поверхні кулера і чіпсета на наявність просвітів в пасті, при необхідності, наносять новий термоінтерфейс.