close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

Київстар планує запуск 4G в Україні вже в квітні

Neyron
Київстар планує запуск 4G в Україні вже в квітні
Компанія "Київстар" анонсувала терміни запуску 4G, попутно озвучивши як буде відбуватися розгортання мережі і які фактори можуть цьому перешкоджати. За підсумками січневого тендеру вже три оператора отримали доступ до частот 2600 МГц, на яких будуть запускатися перші сегменти 4G-мереж. Оператори "Київстар", "Vodafone" і "Lifecell" отримали ліцензії на розгортання мереж. Сумарно вони заплатять державі близько 2 млрд 456 млн. Київстар планує (якщо нічого не завадить) запуститися в квітні цього року. У липні (знову ж таки - якщо нічого не завадить і передача частот пройде без затримок) почнеться будівництво мережі на частотах 1800 МГц. У числі перших міст, де абоненти Київстару отримають доступ до 4G вказано і Хмельницький, крім того це буде: Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Вінниця, Тернопіль, Львів, Ужгород, курорти Карпат і Чорного з Азовським морів.

Чому важливі частоти 1800 МГц?

Чим нижче частота, тим більше зона покриття і тим менше базових станцій (читай - прямих валютних витрат) необхідно для розгортання мережі. Частоти в 2600 МГц дозволять підвищити ємність мережі в великих містах, де абонентам не вистачає можливостей мережі 3G, але ці частоти не приносять користі для національного покриття. Для покриття населених пунктів, включаючи села і дороги, необхідні частоти в діапазоні 700-800-900 МГц, які частково зайняті аналоговим телебаченням і які повинні були бути звільнені ще кілька років тому. Хоча перед прийдешніми президентськими виборами ні у кого з політиків не вистачить сміливості відключити аналогове телебачення (читай - доступ «електорату» до «зомбоящика»).

Смартфони для 4G

До кінця 2017 44% абонентів Київстару вже користувалися смартфонами. З цього числа 43% смартфонів вже підтримують 4G. Хвилюватися нема про що. До моменту появи у вашому населеному пункті мережі 4G у вас вже буде 4G-смартфон з імовірністю 50%. Ще Київстар навів цікаву статистику, з якої випливає, що найчисленнішими смартфонами в мережі компанії є смартфони Apple. На другому місці Xiaomi, і лише на третьому - лідер ринку Samsung. П'ятірку брендів завершує Meizu. Очевидно, що Huawei є до чого прагнути.

Скільки буде коштувати 4G?

Капітан Очевидність нагадує, що за три роки, з моменту запуску 3G в принципах утворення тарифів українських операторів нічого не змінилося. Тому ніяких «спеціальних» тарифів на 4G не буде, в принципі. Це нова технологія, але не нова послуга - простіше кажучи, ширина «труби» стане більше. Уявіть, що у вашого інтернет-провайдера виросла ширина зовнішніх каналів. Чи стане він від цього продавати вам інтернет дорожче? Сумніваюся. Чи з'являться у нього тарифні плани, де буде більше трафіку і вище абонентська плата? Скоріше за все так. Те ж саме ми побачимо і в українських операторів. З'являться нові тарифні плани, де буде більше трафіку і вище ціна. Тому що падати абонплаті просто нікуди, вона може тільки зростати. При цьому вартість одного окремо взятого мегабайта впаде. А ми швидше станемо мислити і вважати гігабайтами. Тим краще.