close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

Android 8.0 Oreo, вийшла нова версія операційки від Google

Neyron
Android 8.0 Oreo, вийшла нова версія операційки від Google
Компанія Google офіційно випустила операційну систему Android 8.0 Oreo, раніше відому під кодовою назвою Android О. Ви напевно помітили, що Google називає кожне чергове масштабне оновлення Android на честь різних солодощів, причому робить це строго в алфавітному порядку. Наприклад, попередня версія - Android 7.x - носила назву Nougat («нуга»). Правда, в більшості випадків маркетологи використовували імена загальні, в той час як Oreo є торговою маркою печива з кремовою начинкою, права на яку належать кондитерській фабриці Nabisco. Але і такий підхід не новий, досить згадати Android 4.4 KitKat, чиє найменування було запозичено у шоколадного батончика виробництва Nestle.

Як пройшла презентація

У Google вирішили не проводити супер серйозну презентацію, відповідь на найбільш інтригуюче питання, а саме, про назву системи, дали практично відразу. На сцені з'явився робот з щитом у вигляді печива Oreo, так що хто вгадав - молодець. На вершині сцени показували мультиплікаційний фільм, сюжет якого полягає в битві Oreo-робота з ворогом у вигляді Сонця. І ... це все, презентація зайняла всього пару хвилин! Анонс нової системи якраз проводився одночасно із сонячним затемненням в США, що компанія і обіграла в релізі. Блог компанії повідомляє, що офіційний запуск ОС відбувається після понад рік тестів, які проводили розробники і ранні користувачі. Android 8.0 Oreo вже доступна в Android's Open Source Platform (AOSP), що ж стосується смартфонів Pixel і Nexus 5X / 6P, а також планшета Pixel C і плеєра Nexus Player, то нова прошивка для них проходить фінальну стадію тестування і буде випущена найближчим часом. Терміни виходу оновлень для пристроїв інших виробників, як зазвичай, будуть багато в чому залежати від моторності самих виробників. Користувачі Android Beta також отримають доступ, образи системи виклали в онлайн. https://www.youtube.com/watch?v=twZggnNbFqo

Що принесло оновлення

Чого ж нового побачать власники смартфонів і планшетів після того, як їх гаджети отримають Android 8.0 Oreo? Одне з найпомітніших нововведень - Notification Dots, або точки повідомлень. Його суть зводиться до того, що для прочитання повідомлень того чи іншого додатка без його запуску досить утримати палець на його ярлику. Notification Dots В "вісімці" нас очікує функція каналів сповіщень, завдяки яким, розробники нададуть користувачам більше свободи над типами сповіщень. Крім того, нас порадують режимом "картинки в картинці" (аналог віконного режиму на ПК), що буде дуже актуально для власників планшетів. Picture-in-Picture використовуватиметься, коли під час програвання відео потрібно буде виконати на смартфоні будь-які інші дії. Щоб не переривати перегляд можна скористатися цією функцією (картинка-в-картинці), яка зменшує розмір зображення і поміщає його в кутку екрану. В даний час в даному режимі можуть працювати лише деякі програми, але в майбутньому його напевно будуть підтримувати всі плеєри і месенджери з відеочату. Сам інтерфейс, в порівнянні з попередніми версіями змінився мало, хоча є помітні зміни в меню налаштувань. Структура меню стала простіша, знаходити потрібні пункти в в меню стало швидше. Зробили простішим і налаштування для додатків і екрану. Серед нових функцій системи:
  • Фреймворк Autofill - дозволяє додаткам простіше синхронізувати паролі, коли користувачі підключають їх на нових пристроях. Додатки можуть оптимізувати свої дані під Autofill.
  • Розумне виділення тексту. Тепер, якщо ви виділяєте текстову інформацію, система спробує розпізнати її: якщо це адреса, вам запропонують лінк на карти, якщо номер телефону - запропонують відразу зателефонувати на нього.
  • Набір нових емодзі. Для любителів невербального спілкування у віртуальному просторі були перемальовані всі наявні емодзі і додані 60 нових.
  • Адаптивні іконки: користувач може сам вибирати форму для іконок, зараз є п'ять варіантів, включаючи круглі, квадратні з округленими краями і т.п.
  • Можна прикріплювати шорткати на певний додаток прямо в лаунчер.
Крім візуальних змін була значно покращена продуктивність системи, за словами розробників, платформа завантажується вдвічі швидше, а фонові програми споживають мінімум ресурсів і енергії. Також, система тепер може похвалитися новим антивірусом Google Play Protect, який самостійно навчається, автоматично сканує додатки і решту системи. Крім того, Google Play Protect допоможе знайти пристрій у разі його втрати. З інших нововведень відзначимо включену за умовчанням підтримку Instant Apps (можливість запускати програми без їх установки).