Neyron 10 технологій, які для наших дітей були завжди
close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

10 технологій, які для наших дітей були завжди

Neyron
10 технологій, які для наших дітей були завжди
Те, що діти не схожі на своїх батьків - не новина останні кілька тисяч років. Але ще ніколи раніше технології не створювали такого сильного розриву між поколіннями, як сьогодні. Для сьогоднішніх дітей природні сенсорні екрани і інтерактивні інтерфейси з управлінням пальцями. Наші батьки пам'ятають часи, коли телебачення було чорно-білим. Ми пам'ятаємо часи, коли для відтворення музики потрібно було натиснути клавішу касетного магнітофона, щоб привести в дію механізм протягування стрічки. Діти, народжені в 21 столітті - це не просто молодь, яка шукає творчу роботу і не бажає працювати в нудних офісах. Це нове покоління людства, для якого технології, що здавалися фантастикою ще півсотні років тому, були «завжди». Вони народилися з ними. І тому світ для них виглядає зовсім не таким, як для нас у їхньому віці. Що ж нас відрізняє?

Інтернет

Інтернет примножив всі досягнення комп'ютерної ери і назавжди змінив життя людства. Народившись з ідеї об'єднати кілька комп'ютерів між собою, він перетворився на величезний віртуальний світ, де можна спілкуватися з іншими людьми на іншому кінці земної кулі, вчитися, подорожувати, створювати бізнес, розважатися всіма можливими способами. І при цьому залишатися віч-на-віч з комп'ютером (а тепер все частіше - з телефоном). Фактично всі досягнення сучасної технологічної ери так чи інакше пов'язані з інтернетом. Вся наша цивілізація настільки залежить від інтернету, що в нього навіть перейшли війни, а роль армій стали грати численні ферми ботів, керовані людьми. Для наших дітей інтернет ні поганий, ні хороший - це середовище, в якому може відбуватися все те ж саме, що і в реальному житті. І всім нам доведеться жити з цим, пристосовуватися і думати тепер ще й про те як застерегти дітей від небезпек і бід, з якими вони можуть зіткнутися в інтернеті. Хоча всі базові принципи виховання (не розмовляти і не довіряти незнайомцям) придатні і тут.

Мобільний зв'язок

Кілька років тому я намагався згадати що було потрібно робити раніше, коли ти приходив на зустріч, а твого візаві немає. Зараз це взагалі не проблема - подзвонив і з'ясував що, де і як. Раніше потрібно було чекати якийсь невизначений час і потім йти, не здогадуючись що сталося: пробки, раптова хвороба, нещасний випадок або банальна забудькуватість. Наші діти ніколи не потраплять у подібну ситуацію, тому що для них мобільний зв'язок існував завжди і коштував копійки - місячна абонплата становить 1-2 шкільних сніданки. Вони не знають про те, що таке взагалі не мати телефону навіть стаціонарного. Навіть одного на сім'ю. Хоча їхні дідусі та бабусі саме так і жили. Для них часи без мобільного зв'язку - це щось з області стародавньої історії, як для нас з вами - гасова лампа і ходіння з коромислом і відрами по воду.

Картографія та навігація

Чи давно ви купували карти? Не гральні, а карти місцевості або атласи доріг? Шкільний глобус для наших дітей став швидше символом, ніж навчальним посібником, що розповідає про те які на нашій планеті є країни і де вони знаходяться. Тому що усі карти будь-якої місцевості вже є в їх телефоні. А вирушаючи в абсолютно незнайоме місто немає сенсу купувати там карту і розпитувати перехожих як пройти до місцевих визначних пам'яток. Карта в смартфоні підкаже як пройти, проїхати на автомобілі або трамваї. Де випити кави і пообідати, сходити в кіно і знайти парк з кращим оглядовим майданчиком. А, заодно, ще й прочитати відгуки інших людей, побачити на панорамних знімках як виглядає потрібне перехрестя в лабіринті вуличок, де припаркувати автомобіль і якого розміру в ресторані порція умовної піци.

Камера в кишені

У нашому дитинстві фотографія була рідкісним, але цікавим хобі, що вимагав певного набору техніки і знань. Мало було мати фотоапарат. До нього ще потрібно було мати плівку, фотокасети, проявник, закріплювач, місткості для реактивів, пінцет, фотозбільшувач і червоний ліхтар. У тих, хто займався фотографією серйозніше - ще таймер, рукав для заправки фотоплівки і пристрій для глянцювання з дзеркальними пластинами. Це вже не кажучи навіть про регулярні витрати на фотоплівку, фотохімію та фотопапір. Сьогодні все це не потрібно. У кожного в кишені є смартфон з камерою і можливість робити практично необмежену кількість знімків. При цьому можна легко і швидко обрізати фото, накладати різні фільтри і ефекти і тут же публікувати в соціальних мережах або на спеціальних фотохостингах. Сучасним дітям складно зрозуміти як зроблений тільки що знімок можна було побачити лише через кілька годин після ряду непростих фотохімічних процедур, що проходять в темній кімнаті. Адже вони звикли, що зроблене фото відразу ж видно на екрані телефону. А друзі його можуть побачити через кілька секунд навіть якщо знаходяться на іншому кінці земної кулі. А ще крім фото такою ж простою стала відеозйомка (хоча для нас вона означала окреме вміння і інший, ще більш дорогий, набір устаткування - кінокамеру і проектор з екраном). Наступний етап - відеотрансляції. У нашому дитинстві слово «телеміст» означало супутниковий канал зв'язку для забезпечення трансляції відео. Наші діти ведуть трансляції (і дивляться трансляції своїх однолітків) самі. Вони знімають все, що їх оточує - проходження гри, похід за морозивом і просто гарні краєвиди навколо.

Відеодзвінки

Відеозв'язок - це мрія фантастів 60-х років минулого століття і невід'ємна частина фантастичних фільмів. Казкова можливість не тільки чути, але й бачити співрозмовника для наших дітей стала буденністю. Для сімейного дзвінка бабусі зовсім необов'язково сісти перед величезним телевізором (хоча можна і так). Досить комп'ютера, планшета і навіть телефону. А для дзвінка в інше місто не потрібно йти до відділення пошти та по сигналу оператора заходити в окрему кабінку для міжміського зв'язку (як у мої студентські часи). Можна відпочивати в готелі біля моря, в іншій країні і говорити з рідними годинами незалежно від відстані. При бажанні можна організувати конференц-дзвінок з декількома учасниками, і це все буде умовно безкоштовно. І доступно кожному. Світу, в якому не можна в будь-який момент побачити обличчя коханої людини і поговорити з нею вживу, більше не існує. А для наших дітей такого світу ніколи не було взагалі.

Перегляд кінофільмів

Коли ми хотіли подивитися фільм, потрібно було йти в кінотеатр або вивчати газету з надрукованою програмою трьох телевізійних каналів і підкреслювати те, що хотілося б подивитися. Якщо забув, пропустив - поїзд безповоротно пішов. Потім з'явився прокат відеокасет і вибір доступних фільмів значно розширився, але все одно він не йде ні в яке порівняння з тим, що можна дивитися сьогодні. Будь-які фільми і телесеріали. Навіть ті, що вперше вийшли в ефір день назад на іншій мові і на іншому кінці світу. Додайте сюди відеокурси дистанційного навчання, YouTube перетворюється на величезний портал нескінченної кількості телевізійних трансляцій. І все це - для наших дітей існувало і в їхньому світі було доступно завжди.

Електронні книги і бібліотеки

У моєму дитинстві для того, щоб прочитати книгу, потрібно було йти в бібліотеку. У бібліотеці потрібної книги могло і не бути. Упевнений, що сучасним дітям навіть складно уявити як це - книги немає. Будь-яку (ну, добре, - майже будь-яку, але класика-то вже точно є вся) книгу можна тим або іншим способом отримати в електронному вигляді. У студентські роки я знав всі книжкові магазини свого міста, часто їздив на "Петрівку" - книжковий ринок, щоб подивитися на новинки і що-небудь купити. Сьогодні дізнатися про нову книгу, купити її і завантажити в рідер - справа кількох хвилин. І для цього не потрібно нікуди йти і навіть чекати настання ранку, щоб відкрилися магазини. Все можна зробити не встаючи з дивана. Ще одна мрія про доступність інформації стала реальністю. Тільки подумайте - перша електронна книга Amazon Kindle з'явилася всього лише десять років тому. Ми пам'ятаємо часи, коли її не було. Наші діти - ні.

Інтернет магазини та доставка поштою

На зорі інтернету наші інтернет-магазини були всього лише електронними системами прийому замовлень. Після підтвердження замовлення до вас виїжджав кур'єр і за готівку віддавав товар. Доставка в інше місто була пов'язана з ризиками державної поштової служби, яка працювала за принципами (і з такою ж швидкістю) 19 століття. Хоча Укрпошта і зараз так працює :) Сьогодні інтернет-торгівля здатна запропонувати повний цикл продажу, включаючи оплату та доставку. При цьому офіс магазину може перебувати в одній країні, склад з товаром - в іншій, а доставляти вам будуть покупку - в третю. Перші інтернет-магазини успішно торгували простим і уніфікованим товаром - книгами і компакт-дисками. Сьогодні можна купити не встаючи з місця що завгодно - книги, електроніку, одяг і їжу. А товарів, доступних для покупок, в прямому сенсі слова мільйони. Якщо вас ще дивує і спричиняє культурний шок замовлення кабелю ціною в півтора долара з Китаю, який кур'єром безкоштовно привезе його прямо додому, то вашу дитину - ні.

Перекладачі

Мовний бар'єр завжди існуючий в країні, де «London is a capital of Great Britain» стає все меншим. І справа не в тому, що всі поголовно стали вивчати іноземні мови (хоча це теж змінилося), а в тому, що автоматичні перекладачі стали доступними всім і кожному. Справа не тільки в англійській мові із статусом міжнародної. Спробуйте прочитати меню в італійському ресторанчику, розташованому далеко від туристичних маршрутів, де офіціант може не знати англійської. За допомогою смартфона зробити переклад надрукованого тексту можна зробити за пару секунд. А електронний голос переведе вам будь-яку фразу на потрібну мову. Вас це дивує? Можливо. Але ваших дітей навряд. В їхньому світі електронний переклад теж існував з самого народження.

Віртуальна реальність

Для нас віртуальна реальність - це щось, що перейшло зі стадії фантастичних фільмів нашої молодості («Трон», «Газонокосар») в стадію кардборд+смартфон = гра/екскурсія. І хоча галузь віртуальної реальності ще знаходиться на самому початку свого розвитку, це вже даність, з якою ми живемо. Людству ще належить створити свої ігрові хіти з принципово іншою ігровою механікою, що використовує переваги віртуальної реальності. Свої Doom і Quake ще не з'явилися. Як і не з'явилися режисери фільмів, знятих з 360-градусним оглядом. Це теж вимагає кардинально інших підходів в кіномистецтві. Але за допомогою смартфона і простого аксесуара можна провести віртуальну екскурсію в музеї вже прямо сьогодні. І все це практично безкоштовно. В недалекому майбутньому можна буде пройтися коридорами будь-якого музею світу без необхідності летіти в іншу країну. І якщо ви ще не дозріли до таких змін, то ваші діти вже готові до них прямо зараз.

Замість висновку

Традиційне протистояння батьків і дітей завдяки технологіям виходить на інший ріввень. Нам складніше розуміти своїх дітей, тому що вони живуть в іншому світі, що відрізняється від нашого. У них зовсім інший життєвий досвід, ніж був у нас в їхньому віці. Це не добре і не погано, це факт, з яким нам треба жити. Просто жити в іншому, постійно мінливому (не без допомоги технологій) світі. Не потрібно впадати в старече кректання («ось в часи моєї молодості ...») і засуджувати молодь в тому, що вони живуть інакше, ніж ми. Так було і так буде завжди. Головне - пам'ятати, що вони - інші. Вони будуть робити і встигати більше ніж ми. Пропускатимуть через себе інформації в десятки разів більше, ніж ми. Задавати незліченні питання і отримувати на них відповіді. Їм не потрібно буде зубрити нудні дати з підручників - будь-яка дата доступна їм з інтернету точно так само, як я уточнив тільки що коли вийшов перший Kindle. Замість цього вони стануть витрачати свій час на пошуки нових підходів, творчих рішень і змін світу (сподіваюся) на краще. І це чудово.
Онлайн курсы IT