Neyron ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ КОМП’ЮТЕР ВІД ВІРУСУ ПЕТЯ
close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ КОМП’ЮТЕР ВІД ВІРУСУ ПЕТЯ

Neyron
ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ КОМП’ЮТЕР ВІД ВІРУСУ ПЕТЯ

Як захистити свій комп’ютер від вірусу та зберегти дані? Як ми писали, комп’ютерний вірус “Петя” атакував установи Хмельницького.

Вірус атакує комп’ютери під управлінням операційної системи Windows, шифрує усі файли користувача, після чого виводить повідомлення з пропозицією здійснити оплату ключа дешифрування у біткоїнах в еквіваленті суми $300 для розблокування даних. На сьогодні зашифровані дані, на жаль, розшифруванню не підлягають.

Зараження

Початкова інфекція відбувається через фішингове повідомлення, вірус поширюється через: відкриття невідомих e-mail, кліки по “вспливаючим” вікнам/повідомленням в браузері, бухгалтерську програму “МеДок”, скачування та запускання файлів EXE (часто замість МР3).

Відновлення через викуп

Існує інформація, що після проплати в біткойнах на вказаний у повідомленні вірусу гаманець – ключ відновлення не отримано. Не платіть.
Станом на ніч 28-го поштова адреса здирників заблокована. Ви не отримаєте ключ навіть якщо заплатите. Не платіть.

Антивіруси

Усі популярні антивіруси зараз працюють над оновленнями, які б видаляли вірус. Ефективність дій антивірусів на сьогодні поки що під питанням, тому сподіватися на них дуже сильно не потрібно.

Як дізнатись чи заражений мій комп’ютер?

Щоб дізнатись чи потрапив вірус Петя у комп’ютер потрібно перевірити наявність у системі файлу C:\Windows\perfc.dat Якщо такий файл присутній – вірус уже потрапив до вашого ПК.

Як захистити комп’ютер від зараження вірусом?

Створіть на комп’ютері файл з іменем “C:\Windows\perfc” або “C:\Windows\perfc.dat” та поставте йому атрибут “тільки для читання” (ReadOnly).

Рекомендації:

  • Якщо є підозра що комп’ютер може бути заражений, ні в якому разі не вимикайте та не перезавантажуйте його – вірус спрацьовує при перезавантаженні і зашифровує всі файли, які містяться на комп’ютері. Відключіть його від інтернету, збережіть найцінніші файли, або ще краще зробіть резервну копію разом з операційною системою;
  • Уважно ставтеся до всієї електронної кореспонденції, не завантажуйте та не відкривайте додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес;
  • Увімкніть “Контроль за обліковими записами (UAC)”;
  • Тимчасово не застосовуйте оновлення, які пропонує програмне забезпечення “M.E.doc.” при запуску;
  • Оновіть операційну систему, браузер і антивірус до останніх версій;
  • Зробіть резервну копію всіх важливих файлів за допомогою DropBox чи інших аналогічних програм – в разі, якщо ваші файли будуть зашифровані вірусом, ви зможете відновити старі версії файлів з резервної копії.

Лайфхак:

Якщо ви побачили перезавантаження комп’ютера і початок “перевірки диску”, в цей момент потрібно одразу вимкнути комп’ютер, тоді файли залишаться незашифровані. Щоб отримати доступ до файлів потрібно буде завантажитись з LiveCD або USB-диску.

Допомога у захисті від вірусу

Ви завжди можете розраховувати на допомогу спеціалістів комп’ютерного центру “Нейрон” у захисті ваших комп’ютерів від вірусів. Звертайтесь до нас через сайт (кнопка “Замовити консультацію”), або по телефонах.

Онлайн курсы IT