close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЯК ВИБРАТИ НОУТБУК ДО 15 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ: ЯКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВАЖЛИВІ І НА ЯКІ МОДЕЛІ ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Neyron
ЯК ВИБРАТИ НОУТБУК ДО 15 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ: ЯКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВАЖЛИВІ І НА ЯКІ МОДЕЛІ ЗВЕРНУТИ УВАГУ

У переважній більшості випадків при виборі комп’ютера домашні користувачі дивляться в бік портативних пристроїв – ноутбуків. Зараз продаються різноманітні моделі в найширшому ціновому діапазоні від 5 до 250 тисяч гривень (і навіть більше), так що підібрати оптимальний варіант непросто.

При цьому в недорогому сегменті може зустрітися економія «на сірниках», що істотно знижує комфорт роботи, а в преміальному – навпаки, додавання елементів не мають практичного сенсу.

У цій статті ми обмежимо бюджет до 15-ти тис. грн. і розповімо, на що варто звернути увагу при виборі ноутбука початкового рівня, який часто називають «для роботи і навчання». Під цим зазвичай маються на увазі такі завдання, як веб-серфінг, електронна пошта, робота з офісними документами (текст, таблиці, презентації), перегляд фотографій і відео, прослуховування музики. Також можуть бути потрібні деякі сценарії створення медіаконтенту або програмування, але серйозні ресурсомісткі програми на таких ноутбуках запускають рідко.

Наведені в матеріалі приклади моделей є ілюстраціями можливих варіантів і не завжди одночасно враховують всі обговорювані параметри, оскільки модифікацій занадто багато. У будь-якому випадку, орієнтуватися варто саме на власний список вимог.

З чого почати

Перш за все, необхідно враховувати, що при обмеженому бюджеті, в будь-якому випадку, доведеться йти на компроміси по можливостям, характеристикам, бренду, зовнішньому вигляду та іншим параметрам. Суттєву допомогу при виборі надасть складений заздалегідь список завдань, які ви плануєте вирішувати з допомогою ноутбука. При його створенні не варто заглядати дуже далеко, а також вписувати все, що тільки можна придумати. Дуже важливо встановити жорстку верхню планку для вартості.

З огляду на різноманітність вибору, практично завжди будуть варіанти «трохи краще, але і трохи дорожче», і якщо не поставити собі обмежень, можна дуже далеко піти від початкового бюджету. При цьому однозначного універсального «кращого» варіанту просто не існує.

Наступний важливий момент – визначитися з тим, коли вам потрібен ноутбук. Індустрія не стоїть на місці, і розвиток йде безперервно. Деякі користувачі очікують, що «ось завтра / через тиждень / через місяць з’явиться щось краще / швидше / дешевше / цікавіше». Але практика показує, що різкі рухи практично відсутні, і від публікації новини про «новий найкращий» чіп до появи реальних рішень на його основі в магазині проходить чимало часу, та й сам продукт може бути в результаті зовсім не таким, як очікувалося.

Не варто вестися і на агресивний маркетинг з боку виробників окремих компонентів (процесорів, накопичувачів і так далі) – незважаючи на те, що опубліковані матеріали про переваги та особливості можуть мати частку правди, реальний стан справ з ноутбуками, як закінченими продуктами може істотно відрізнятися. Наприклад, якщо розробник чіпа говорить про зниження його енергоспоживання і пов’язує це зі зростанням тривалості автономної роботи, то виробник ноутбука, подивившись на це, може поставити батарею меншої ємності, так що в підсумку ніякого ефекту від економії не буде.

Які є характеристики і на що звернути увагу

Ситуація з вибором ноутбука додатково ускладнюється тим, що для більшості моделей виробник пропонує різні характеристики (процесор, пам’ять і т.п.) Конфігурації зазвичай «зашифровані» в суфіксах артикулів моделей. На щастя, на сайтах багатьох магазинів є зручні каталоги з фільтрами, що дозволяють спростити пошук відповідного пристрою. Але визначитися з тим, що ж писати в фільтрах, вам доведеться самостійно. Також зауважимо, що, на відміну від традиційного настільного комп’ютера, в ноутбуках дуже рідко є можливість зміни конфігурації (апгрейда) і тому початковому вибору варто приділити більше уваги.

Тонкість з конфігурацією ще в тому, що часто користувачі намагаються перенести на ноутбуки свій минулий досвід роботи з настільними комп’ютерами. І тут їх можуть чекати не дуже приємні «сюрпризи», оскільки програми стали істотно більш ресурсоємними, а продуктивність платформи за ними не встигла вирости. Крім того, не потрібно забувати, що «завантажити» можна будь-яку конфігурацію, особливо якщо ми говоримо про недорогі моделі, так що потрібно дотримуватися певних правил для роботи з ними. Скажімо, не відкривати десятки вкладок браузера і не намагатися монтувати 4К-відео одночасно зі спілкуванням в Skype.

Розміри, діагональ екрану, вага

В якості першого параметра пропонуємо розглянути геометричні розміри ноутбука. Цю характеристику просто дізнатися, оскільки вона наводиться в специфікаціях і помилитися тут доволі складно. Безпосередньо розміри зазвичай нерозривно пов’язані з діагоналлю використаної в ноутбуці матриці. Найбільш поширені варіанти в бюджетному сегменті – 13,3″, 14″, 15,6″ і 17,3″. Зустрічаються також діагоналі 11,6″, 12″ і 12,5″, але вони все-таки занадто малі для комфортної роботи.

На наш погляд, найбільш універсальним варіантом є 14″. З одного боку, такі ноутбуки відносно невеликі, з іншого – мають достатній для ефективного використання в багатозадачних операційних системах розмір і розширення. Але якщо ви плануєте переважно мобільне використання (в поїздках або на навчанні) і немає проблем із зором, можна подивитися в сторону 13,3″, а якщо, навпаки, хочеться комфорту за робочим столом – краще вибрати 15,6″ або навіть більше.

Asus VivoBook E406SA

Як приклад можна привести Asus VivoBook E406SA вартістю близько 10,6 тисяч гривень. Ця модель має 14″ екран з роздільною здатністю 1366 × 768. Вона заснована на платформі з двоядерним процесором Intel Celeron N3060, має 4 ГБ оперативної пам’яті і накопичувач формату eMMC об’ємом 64 ГБ. Присутні порти USB і HDMI, слот для карт пам’яті, вихід для гарнітури, веб-камера. Ноутбук пропонується з операційною системою Microsoft Windows 10 Home.

Великі моделі, на зразок Lenovo IdeaPad 330-17 з матрицею формату 17,3″ і роздільною здатністю 1600 × 900, цікаві переважно в якості заміни стаціонарного комп’ютера. Дана модель має двоядерний процесор Intel Pentium 4415U, здатний виконувати чотири потоки завдяки підтримці технології Hyper-Threading. Об’єм оперативної пам’яті складає 4 ГБ, для операційної системи, програм і файлів встановлений жорсткий диск об’ємом 500 ГБ. Трохи більше ніж за 12 тисяч гривень можна отримати модель з операційною системою FreeDOS. Присутні всі необхідні порти, включаючи HDMI і USB, а також картрідер. Але от вага становить вже 2,8 кг, так що носити такий ноутбук з собою буде вже не дуже зручно.

У недорогому сегменті дизайн моделей рідко буває незвичайним, так що середні габаритні розміри у моделей однієї діагоналі матриці будуть близькі. Ці параметри легко використовувати в фільтрах при пошуку, що спрощує вибір.

Аналогічна історія і з вагою, яка безпосередньо пов’язана з діагоналлю матриці, а також ємністю акумуляторної батареї. У більшості випадків в даному сегменті розраховувати на «тонкі і легкі» ноутбуки не доводиться, так що тут потрібно враховувати, наскільки вам потрібна мобільність і наскільки важливі продуктивність і час автономної роботи. Для моделей формату 13,3″ «доброю» вагою можна вважати приблизно 1,5 кг, для 15,6″ – 2 кг, ну а 14″ буде десь між ними.

Окремо потрібно згадати про моделі ноутбуків формату «трансформер». Ці пристрої мають спеціальну конструкцію петель, що дозволяє перетворити ноутбук в планшет. Правда, в цьому ціновому діапазоні такі пристрої зустрічаються дуже рідко.

Як приклад можна відзначити Digma Citi E222 вартістю близько 8 тисяч гривень. Ця модель має екран 11,6″ з роздільною здатністю 1920 × 1080 і матрицею IPS, що явно корисно для формату трансформера. Але от інші характеристики платформи більше схожі на планшет: Intel Atom X5 Z8350, 4 ГБ оперативної пам’яті, SSD на 32 ГБ. При цьому вага пристрою становить 1,1 кг.

Другий варіант поєднання – планшету клавіатурним блоком. Якщо говорити про рішення з Windows, то прикладом може служити Digma Citi E203 вартістю близько 9 тисяч гривень. Основний блок теж має Full HD-екран 11,6″ з матрицею IPS, а платформа тут вже цікавіше – Intel Celeron N3450 і 4 ГБ оперативної пам’яті. Для зберігання файлів встановлений SSD на 32 ГБ, а бездротової контролер теж краще – з підтримкою 5 ГГц і 802.11ac. Вага в комплекті з блоком клавіатури – трохи менше 1,5 кг.

Роздільна здатність та інші характеристики екрану

Оскільки мова йде про роботу за комп’ютером, важливість якості екрану складно переоцінити. З іншого боку, при обмеженому бюджеті вибір невеликий. У більшості випадків це буде матриця стандарту TN, яка відрізняється в гірший бік від інших, більш дорогих варіантів тим, що передача кольору істотно залежить від кута зору. Для багатьох користувачів це зазвичай неважливо, оскільки вони можуть виставити екран у зручне для себе положення, але якщо хочеться проводити презентацію або дивитися фільм в компанії – то тут вже будуть проблеми. Складність тут ще в тому, що іноді тип матриці не вказується в описі, а в продаж йдуть моделі одного найменування, але з різними матрицями. Так що якщо цей параметр важливий, потрібно не тільки орієнтуватися на опис на сайтах, але і уточнювати його в момент покупки. На жаль, в обговорюваному ціновому сегменті практично не зустрічаються моделі з матрицями IPS.

Найбільш поширений, після діагоналі, параметр матриці – її роздільна здатність (в загальному випадку вона, звичайно, пов’язана з діагоналлю). З огляду на інтерфейси сучасних операційних систем, краще орієнтуватися мінімум на 1366 × 768, а для 15,6″ бажано мати 1920 × 1080 (Full HD).

Наступна характеристика – тип покриття матриці. З одного боку, глянець на вітрині виглядає краще і відчувається як більш яскравий і красивий, з іншого боку, він швидше брудниться і вимагає очищення, а також відблискує при наявності джерел світла за користувачем. Тому для роботи багато хто воліє мати матову поверхню матриці, яка більш стабільна в плані передачі кольору і не так залежить від зовнішніх перешкод.

Можна спробувати врахувати і такі характеристики екрану, як максимальна і мінімальна яскравість. Але в специфікаціях ноутбуків їх зазвичай не вказують, так що доведеться шукати незалежні огляди або самостійно дивитися зразки. Максимальна яскравість важлива для роботи на вулиці, а мінімальна – ввечері або вночі вдома.

Платформа

Вибір процесорів в цьому сегменті досить широкий, проте їх усі вирізняє невисока, за сучасними мірками, продуктивність. Все-таки саме процесор є одним з елементів, які найбільшою мірою впливають на вартість ноутбука. Часто зустрічаються інтегровані варіанти, де безпосередньо процесор суміщений в одному корпусі з чіпсетом, але з споживчої точки зору це не суттєво. Зауважимо, що в більшості випадків процесори припаяні до плати і заміні не підлягають.

Обидва основних виробника процесорів пропонують спеціальні рішення для мобільного сегменту, але простіше виділити їх за рівнем енергоспоживання, який зазвичай становить 15 Вт. Шукати глибокі відмінності в мікроархітектурі процесорів в описуваному випадку майже не має сенсу. Все найсучасніше і ефективне, зі зрозумілих причин, застосовується в дорогих серіях продуктів, так що обговорюваний сегмент зазвичай «радує» нас чіпами двох-трьох-річної давності і навіть більш старими. З огляду на досить багатий асортимент, рекомендуємо по можливості вибирати процесори недавніх поколінь, оскільки вони, ймовірно, зможуть довше забезпечувати комфортну роботу сучасних програм. Що стосується конкретних назв, то зазвичай у AMD тут зустрічаються серії E і A, у Intel – Atom, Celeron і Pentium.

Для грубої оцінки рівня продуктивності можна використовувати пару знайомих характеристик – число і частоту роботи обчислювальних ядер. Схема «два ядра по 1,5 ГГц» годиться сьогодні хіба що для неквапливої «друкарської машинки», та й то з великими труднощами. Так що мінімум, на який варто дивитися, якщо хочеться зручності – це два ядра по 2,5 ГГц. Ще один момент, про який хочеться тут нагадати – безпосередній зв’язок між енергоспоживанням і рівнем продуктивності. Зокрема, актуальні моделі мобільних чіпів мають динамічний вибір частоти в залежності від навантаження з урахуванням обмеження за рівнем споживання. Справедливості заради варто помітити, що є й інші способи підвищення продуктивності, пов’язані з ускладненням мікросхеми, але це будуть чіпи вже зовсім іншого цінового діапазону.

ACER Extensa EX2540-3933

Процесори (платформа), як і матриця екрана, є найбільш витратними компонентами в ноутбуках. Так що якщо хочеться швидкий процесор, доведеться збільшити бюджет. Наприклад, ACER Extensa EX2540-3933 пропонується приблизно за 14,9 тисяч гривень. Цей ноутбук заснований на процесорі Intel Core i3-6006U, який має два ядра, здатних виконувати чотири потоки. Об’єм оперативної пам’яті складає 8 ГБ. Для програм і даних встановлено SSD на 256 Гб. Модель має матову матрицю з діагоналлю 15,6″ і роздільною здатністю 1920 × 1080. Передбачені Wi-Fi, веб-камера, порти USB 2.0 і 3.0, вихід HDMI. На клавіатурі є цифровий блок. Орієнтовний час автономної роботи становить шість з половиною годин. Вага ноутбука – трохи менше 2,5 кг.

Деякі виробники серйозно вважають, що сучасні операційні системи працездатні на 2 ГБ оперативної пам’яті. Але по факту цього вистачає тільки для самої ОС, та й то не завжди. Так що мінімальним реальним обсягом в обговорюваному сегменті є 4 ГБ, ну а 8 ГБ вже досить для комфорту. При цьому тип оперативної пам’яті не робить істотного впливу на продуктивність в більшості завдань, а можливі переваги з точки зору енергоспоживання виробники ноутбуків «компенсують» зниженням ємності батареї. До речі, саме оперативна пам’ять в недорогих моделях є одним з популярних кандидатів на апгрейд, але для цього в пристрої повинні використовуватися стандартні модулі, встановлені в слоти, а не припаяні на материнську плату мікросхеми. Дуже не рекомендуємо вибирати моделі з невеликим об’ємом пам’яті і традиційними жорсткими дисками. У разі нестачі пам’яті ОС буде використовувати для своп-файлу вінчестер – і це буде нестерпно сумно з точки зору швидкості.

У бюджетних ноутбуках переважно використовується вбудована відеокарта, що не балує продуктивністю і здатна тільки на відображення інтерфейсів робочого столу і додатків. Так що комфортно грати на них зазвичай просто неможливо технічно, але з такими завданнями, як перегляд відео високої роздільної здатності, всі сучасні платформи справляються добре завдяки спеціальним блокам в процесорах. Мабуть, єдиним винятком тут є рішення AMD, графічне ядро яких може” витримати” ігри в низькій роздільній здатності при мінімальних налаштуваннях в деяких сучасних проектах.

Однак, з урахуванням ціни, можна розраховувати тільки на вже немолоді платформи. Наприклад, ноутбук Dell Inspiron 3565 працює з процесором AMD A6 9220, який має два стандартних обчислювальних ядра і три графічних. Зрозуміло, що чекати високої швидкості при обмеженні TDP значенням 15 Вт не варто, навіть якщо вбудовану графіку назвали AMD Radeon R4. Дана модель виконана у форматі 15,6″, має матове покриття матриці і роздільну здатність 1366 × 768. Об’єм оперативної пам’яті складає 4 ГБ. Є жорсткий диск об’ємом 1 ТБ і оптичний привід DVD-RW. Присутні двохдіапазонний бездротової контролер, порти USB і HDMI. Вага становить 2,3 кг. Вартість менше 13 тисяч гривень вдалося забезпечити постачанням з операційною системою Linux.

Дискретні ж графічні контролери істотно впливають на вартість, складність платформи, енергоспоживання і в бюджетному сегменті рідко можуть забезпечити помітне збільшення продуктивності в іграх.

Ноутбук ASUS X540NV

Якщо ж з якоїсь причини вам потрібен саме дискретний відеоадаптер, то розраховувати можна тільки на молодші серії. Зокрема, в ноутбуці Asus VivoBook X540NV вартістю близько 11 тисяч гривень буде встановлений чіп Nvidia GeForce 920MX з 2 ГБ виділеної пам’яті. Інші характеристики включають в себе чотириядерний процесор Intel Pentium N4200, 4 ГБ оперативної пам’яті, жорсткий диск на 500 ГБ, оптичний привід. Модель використовує 15,6″ матрицю з роздільною здатністю 1366 × 768 пікселів і матовим покриттям. Є Wi-Fi, порти USB і HDMI, картовод, камера та ін. Вага ноутбука складає 2 кг. Заявлений час автономної роботи – п’ять годин. Правда, з іграми все буде не так просто оскільки використовується операційна система Endless OS, що і дозволило запропонувати цікаву вартість.

Безпосередньо з платформою пов’язаний і такий елемент конструкції, як система охолодження. Деякі чіпи споживають настільки мало, що можуть обходитися і пасивними радіаторами. Це, звичайно, добре з точки зору відсутності пилу і шуму, але продуктивність таких продуктів зазвичай невисока. Так що краще приготуватися до того, що в ноутбуці буде встановлений вентилятор і для його роботи потрібно буде забезпечувати необхідний простір близько решіток вентиляції корпусу. Оцінити зручність чищення або заміни вентилятора по картинках непросто, так що варто просто правильно експлуатувати ноутбук, не допускаючи надмірного рівня пилу. Тоді вентилятора цілком може вистачити на кілька років, а там вже і сам ноутбук морально застаріє.

Накопичувач

У цьому елементі ноутбука цікаві два параметри: обсяг і швидкість. Перший впливає переважно на можливості локального зберігання медіафайлів. Самій операційній системі, декільком звичайними програмами і малій кількості текстових документів може вистачити 64 ГБ, але краще орієнтуватися на мінімальний обсяг в 120 ГБ. З ним не буде проблем з установкою оновлень ОС і навіть можна буде зберігати деяку кількість фотографій і музики. Якщо ж ви плануєте використовувати ноутбук в поїздках для перегляду фільмів не з мережі, то, звичайно, варто розглядати накопичувачі більш високої ємності.

Швидкість накопичувача сьогодні визначається переважно його типом. У більшості пристроїв розглянутого класу в якості основного носія встановлено традиційні жорсткі диски формату 2,5″ об’ємом 500 ГБ з інтерфейсом SATA. Це цілком розумний варіант для багатьох застосувань. На ньому буде достатньо місця і для ОС, і для документів, і для медіафайлів. Ще один плюс: через кілька років вінчестер можна буде замінити на SSD і дати ноутбуку «друге життя». Мінус у цій конфігурації тільки один: все-таки жорсткі диски, та ще й «ноутбучного» формату, вже не такі швидкі, як хотілося б. Установка оновлень операційної системи з ними може затягнутися. Ну і до струсів і падінь вінчестери ставляться погано, на відміну від накопичувачів на базі флеш-пам’яті.

Тому, якщо вам хочеться забезпечити комфортну швидкість (наприклад, якщо ви розробник і часто компілюєте проекти з сотень файлів), краще вибрати модель з твердотільними накопичувачами (SSD). Ще одним приводом дивитися в бік флеш-накопичувачів є можливість трохи «компенсувати» ними невисоку швидкість платформи. Сьогодні можуть зустрічатися як SATA-накопичувачі формату 2,5″, так і більш сучасні і компактні M.2 з інтерфейсами SATA. Помітні відмінності безпосередньо в швидкості можуть бути тільки у M.2 з NVMe, але дані пристрої значно дорожче, так що в бюджетних платформах ви їх не побачите.

Ноутбук LENOVO V110-15IAP

Як приклад можна привести Lenovo V110-15IAP вартістю близько 12 тисяч гривень для версії з операційною системою FreeDOS. В цьому ноутбуці формату 15,6″ (1366 × 768 і матове покриття) встановлено чотириядерний процесор Intel Pentium N4200 з 4 ГБ оперативної пам’яті і SSD на 128 ГБ. Також тут є оптичний привід DVD-RW, двохдіапазонний Wi-Fi, по одному порту USB 2.0 і USB 3.0, вихід HDMI, порт провідної мережі. Вага становить 2,3 кг. Час автономної роботи – три години.

У деяких недорогих ноутбуках може також зустрічатися накопичувач формату eMMC, який зазвичай має невисоку ємність – 32 або 64 ГБ. Даний тип обладнання найчастіше помітно відстає за швидкостями читання і запису від SSD, хоча і може вигравати за часом доступу у вінчестерів. Крім меншого фізичного розміру і меншої вартості, переваг у нього немає. Що стосується обсягу в 32 ГБ, то сучасні версії Windows з ним можуть зазнавати труднощів при установці оновлень.

Резюмуючи, можна говорити про те, що в обговорюваному сегменті варто зупинити вибір на HDD об’ємом в 500 ГБ або SSD від 120 ГБ. У разі нестачі обсягу питання зазвичай вирішується зовнішніми накопичувачами, приватними хмарами або мережевими накопичувачами.

Наявність оптичного накопичувача в ноутбуці сьогодні може бути цікаво тільки тим, хто має велику бібліотеку дисків і продовжує нею користуватися. Всім іншим він сьогодні не потрібен. Вибирати конкретну модель приводу в даному випадку сенсу немає, переважна більшість з них – DVD-RW з підтримкою читання і запису CD / DVD. Присутність в конфігурації ноутбука вбудованих слотів для карт пам’яті (найчастіше SD) також актуальна переважно для тих, хто має такі носії або є необхідність оперативного підключення карт пам’яті (наприклад, з фотоапарата). Якщо ви працюєте з швидкими картами пам’яті, то можна спробувати уточнити, до якого інтерфейсу (USB 2.0 або USB 3.0) підключений картрідер, але ця інформація рідко наводиться в специфікаціях і оглядах. В цілому, істотної переваги дані особливості сьогодні не мають.

Комунікації

Оскільки ми говоримо про мобільний пристрій, то, звичайно, основним варіантом підключення до інтернету, без чого сьогодні не обійтися, є вбудований бездротової контролер, він же Wi-Fi. Ключових характеристик у нього дві: підтримувані діапазони і максимальна швидкість підключення. На даний момент в міських умовах діапазон 2,4 ГГц може бути щільно забитий сусідніми мережами, гарантувати швидкість і стабільність в ньому просто неможливо. З цієї точки зору буде потрібна можливість роботи в 5 ГГц. Крім того, багато сучасних бездротових контролерів в цьому діапазоні підтримують стандарт 802.11ac, швидкість роботи якого істотно вище – реально отримати 200 Мбіт/с і більше навіть в мінімальній конфігурації з однією антеною. У деяких моделях встановлені адаптери з парою антен (звичайно позначається як MIMO або 2 × 2), що позитивно впливає не тільки на швидкість, але і на якість прийому. Але не забуваємо, що для 5 ГГц і 802.11ac буде потрібно і відповідний роутер. Втім, такі зустрічаються навіть серед провайдерських і, звичайно, є в лінійках у всіх провідних виробників мережевого устаткування.

Контролер провідної мережі в ноутбуці має сенс, якщо ви з якоїсь причини не використовуєте бездротове з’єднання. Наприклад, у вашого робочого столу є розетка, роутер далеко, в ефірі багато сусідських мереж. У цій ситуації кабель забезпечить стабільну швидкість в будь-яких умовах. При цьому якщо в локальній мережі більше немає ніяких пристроїв, що вимагають обміну даними з ноутбуком на великій швидкості, то вам може вистачити і контролера 100 Мбіт/с, хоча це, звичайно, сьогодні вже зовсім анахронізм. З іншого боку, якщо в мережі є мережевий накопичувач або роутер з вінчестером, підключеним по USB 3.0, причому вони підтримують гігабітні швидкості, а в список завдань входить резервне копіювання даних з ноутбука або накопичувач самого ноутбука невеликий і хочеться працювати з файлами по мережі – то гігабітний контролер в ноутбуці буде необхідний.

Підсумок: для стандартних вимог «попрацювати в інтернеті» буде досить будь-якого Wi-Fi-контролера, а якщо важлива швидкість і стабільність (наприклад, для перегляду онлайн-відео високої роздільної здатності), то потрібна підтримка діапазону 5 ГГц. Провідний порт стане в нагоді, тільки якщо планується передавати великі обсяги інформації або потрібна прогнозована продуктивність.

Також в цьому розділі варто згадати бездротової контролер Bluetooth. Він сьогодні може використовуватися для підключення мишок, клавіатур, гарнітур, колонок та іншого обладнання. Істотної різниці в версіях (зазвичай зустрічаються 4.0, 4.2 і 5) для цього обладнання немає. Єдине, на що можна спробувати звернути увагу – підтримка Bluetooth BLE, яка необхідна для деяких типів сучасних гаджетів.

Мобільним користувачам може знадобитися модем для стільникових мереж 4G, проте в недорогому сегменті він не зустрічається у вбудованому в ноутбук варіанті, так що питання потрібно буде вирішувати додатковим зовнішнім USB-модемом.

Контролери і порти

Мінімальний варіант контролерів і портів, які корисно мати на ноутбуці, складається з двох-трьох USB, аудіопортів і, можливо, одного HDMI. Перші знадобляться для підключення мишки (провідної або приймача бездротової моделі), флешок, жорстких дисків, USB-модемів, МФУ та іншого обладнання. З точки зору швидкості добре б мати хоча б один порт USB версії 3.0. Що стосується формату – то традиційного USB Type A поки цілком достатньо. Більш сучасний USB Type C в даному сегменті майже не зустрічається. З його плюсів (втім, залежних від конкретної реалізації) відзначимо можливість підключення зарядного пристрою або монітора.

Оскільки основна перевага ноутбука це мобільність, багатьом буде потрібно підключення до нього навушників і/або гарнітури. Для цього зазвичай присутні роз’єми формату «мініджек 3,5 мм». Їх може бути або два (вихід на навушники/колонки і вхід мікрофона), або один (для гарнітури). Ніяких особливостей у них зазвичай немає, а можливі проблеми з підключенням вирішуються недорогими перехідниками.

HDMI є сьогодні найбільш універсальним варіантом для підключення до монітора або телевізора. Якщо ви плануєте дивитися відео на великому екрані або проводити презентації – потрібно звернути на нього увагу. При цьому бажано мати «повнорозмірний» порт, а не його «mini» – або «micro» – версії, оскільки він більш надійний і поширений.

Батарея

Безумовно, автономна робота є ще однією, крім мобільності, ключовою особливістю ноутбуків. Але в бюджетному сегменті мало шансів знайти модель з тривалою роботою від однієї зарядки, оскільки ці компоненти істотно впливають на вартість як явно (ємністю і якістю батарей), так і опосередковано (для можливості установки великий батареї потрібно компактна платформа).

На жаль, в офіційних специфікаціях і каталогах рідко коли можна зустріти такий показник, як власне «час роботи від батареї». Зазвичай наводяться значення ємності батареї в мА·год або Вт·год. Перевести їх у час роботи непросто, особливо якщо врахувати істотну залежність від сценарію, додатків і навантаження. Так що, якщо дана характеристика важлива, вам, можливо, зручніше буде спочатку вибрати кілька варіантів без урахування батареї, а потім пошукати в мережі практичні тести і інформацію від користувачів за обраними моделями. Але кілька цифр для ор