close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЯК ВИБРАТИ БАТАРЕЮ ДЛЯ НОУТБУКА?

Neyron
ЯК ВИБРАТИ БАТАРЕЮ ДЛЯ НОУТБУКА?

Рано чи пізно настає момент, коли час автономної роботи ноутбука поступово скорочується. Зрештою, він перестає працювати без підключення до блоку живлення, це говорить про те, що батарея зношена і прийшов час замінити її на нову.

З огляду на величезний асортимент і доступність запчастин, покупка здається простим завданням, однак, це не зовсім так. Навіть якщо не зважати на той момент, що батареї діляться на оригінальні і копії, вони розрізняються залежно від моделей, потужності, а також наявності додаткових елементів, які можуть збільшувати їх ємність.

Прочитавши статтю, ви зрозумієте, як правильно вибрати батарею для ноутбука, і на що звертати увагу при покупці.

Оригінальний акумулятор або копія?

Щоб точно не помилитися з вибором батареї, логічно орієнтуватися на модель ноутбука, в який вона буде встановлена. Такі акумулятори легко можна підібрати на нашому складі або швидко замовити у надійних постачальників в межах України. При цьому ми гарантуємо, що батареї будуть сумісні з Вашим пристроєм, і забезпечать надійність роботи протягом тривалого часу.

При замовленні батареї до відповідної моделі ноутбука Вам потрібно визначитися: чи хочете Ви отримати оригінальний акумулятор, чи надаєте перевагу заощадженню на копії. Плюси і мінуси обох варіантів ми розберемо нижче.

Оригінальна батарея для ноутбука практично завжди гарантує відмінну якість, яка проявляється в наступних властивостях:

  • її корпус виготовляється з міцного, естетичного пластика, який не має напливів і сторонніх запахів;
  • всі елементи корпусу відмінно проклеєні;
  • проміжки точно витримані;
  • контакти роз’єму добре підігнані;
  • на корпусі є сервісні наклейки, які містять всю необхідну інформацію про батарею, що нанесена чітким шрифтом.

Оригінальні батареї завжди йдуть в комплекті з ноутбуком. Такі ж акумулятори від виробника можна знайти в авторизованому сервісі, хоча, бувають випадки, що навіть там, під виглядом оригіналу, можна придбати дуже якісний дублікат.

З копіями ситуація може бути різною. Деякі з них мають велику схожість з оригіналом, однак, часто можна зустріти елементи, які є їх повною протилежністю. Намагаючись максимально заощадити, Ви ризикуєте придбати деталь з кволого пластика, який погано пахне, з розхитаним роз’ємом і погано закріпленими контактами. На таких деталях іноді буває неможливо прочитати текст з наклейки, тому що інформація подана погано, а шрифт буває змазаним.

Копії низької якості зазвичай надходять на ринок з китайських заводів, завдання яких – максимально здешевити вартість виробництва. Такі виробники ніяк не контролюють етапи виробництва і часто випускають батареї для ноутбуків, непридатні для тривалої експлуатації.

Чи можна самостійно відрізнити оригінальну батарею від копії? Тільки в дуже явних випадках. Іноді у вільному продажі можна зустріти батареї, виготовлені на замовлення ODM-виробників на сторонніх заводах, але частіше пропонують якісні підробки. У багатьох інтернет-магазинах під виглядом оригіналів часто продаються китайські акумулятори непоганої якості, які не завжди відрізнять від справжніх навіть фахівці сервісних центрів.

Як не помилитися з вибором акумулятора?

Якщо Ви не є технічним фахівцем, при виборі батареї для ноутбука краще звернутися до професіоналів.

Ідеальним варіантом є, звичайно ж, оригінальний акумулятор. Така запчастина буде гарантовано сумісна з ноутбуком і не викличе проблем з підключенням. Вона буде добре тримати заряд і надійно служити тривалий час. Єдиний мінус такої батареї – виправдано висока ціна.

При обмеженості в коштах оригінальний акумулятор можна замінити копією. Якщо підібрати якісний варіант, вона може служити не гірше, ніж батарея від виробника. Головне, на що варто звертати увагу – якість збірки корпусу, неушкодженість контактів, а також відсутність будь-яких слідів експлуатації.

Ціни на батареї для ноутбуків відрізняються в залежності від моделі та виробника. Майстри нашого сервісного центру зможуть врахувати Ваші фінансові можливості і підібрати найкращий варіант акумулятора за доступною ціною.

Характеристики батарей для ноутбука

Характеристики батарей для ноутбука

Варто розуміти, що акумулятор для ноутбука – це не просто батарейка, яка має контакти «плюс» і «мінус». Це складніша конструкція, що включає контролер, який відстежує зміну ємності, а також струми заряду і розрядки. Цю функцію підтримують три інформаційних контакти, два з яких здійснюють обмін даними по протоколу SM Bus, а один дає інформацію про температуру акумулятора.

Якщо Вам складно орієнтуватися в параметрах, при виборі батареї для ноутбука можна для початку орієнтуватися на її форму: зазвичай у кожної моделі ноутбука вона різна, а тому аналогічність форми, майже завжди є гарантією сумісності.

Вибираючи акумуляторну батарею, уважно вивчіть ту, яку необхідно замінити. На її корпусі вказується модель, і, знаючи її точну назву, Ви зможете правильно підібрати заміну.

Якщо Вам потрібна батарея більшої ємності, необхідно врахувати, що її розмір також може бути більшим, а, щоб ноутбук зміг коректно розпізнати її, в пристроях, випущених більше трьох років тому, можливо, доведеться оновити прошивку Bios. Батареї підвищеної ємності матимуть інші характеристики, що теж варто враховувати при вивченні параметрів.

Ключовими параметрами батарей для ноутбуків є:

  1. ємність. Вона показує, скільки ампер видає батарея протягом години (наприклад, 5200 мАч, і т.д.);
  2. вихідна напруга. Вимірюється в вольтах і може складати від 10.8 В і вище;
  3. потужність. Цей параметр вказується не на кожній батареї, але може дати більш точне уявлення про її енергоємності. Він вимірюється в Ватт-годинах і позначається як Wh. Чим вище цифра, яка стоїть перед одиницею виміру, тим більше ємність акумулятора. Щоб зрозуміти підсумкову ємність в мАг, необхідно розділити потужність на напругу.

Якщо ви хочете придбати батарею для ноутбука з підвищеними характеристиками або сумніваєтеся у виборі, зверніться до фахівців нашого сервісного центру: вони завжди допоможуть зробити правильну покупку.

Види батарей для ноутбуків

Еволюція батарей почалася з другої половини 20 століття. Технологія виробництва лужних нікелевих акумуляторів була зареєстрована в 1899 році, але перший з них з’явився через майже 50 років. Сьогодні розрізняють три види батарей:

  1. нікель-кадмієві (NiCd);
  2. нікель-метал гібридні (NiMH);
  3. літій-іонні (Li-ion).

Останній тип батарей є найпоширенішим і продуктивним, та використовується в більшості нинішніх пристроїв.

Мінусом перших NiCd акумуляторів була велика вага і розміри. Однак, незважаючи на такі мінуси, вони відмінно працювали, добре виконуючи свої функції. Для продуктивної роботи NiCd-батарей необхідно було виконати дві умови. Перша полягає в тому, щоб не залишати акумулятор в зарядному пристрої на кілька днів. Друге – необхідність максимальної розрядки акумулятора перед тим, як поставити його на зарядку. Якщо не виконувати цю умову, на пластинах елемента поступово утворюються великі кристали (ефект пам’яті), що суттєво знижує ефективність батареї.

Прагнення удосконалити NiCd-батареї і усунути їх недоліки призвело до появи NiMH (нікель метал гібридних) акумуляторів.

У порівнянні з попередніми моделями вони мають такі переваги:

  1. довговічність (ймовірність виникнення ефекту пам’яті нижче);
  2. збільшена ємність. У NiMH-батарей цей параметр на третину перевищує такий же у попередника;
  3. екологічність. Технологія акумуляторів NiMH не токсична.

У той же час, батареї NiMH мають свої недоліки в порівнянні з NiCd, які проявляються в наступному:

  1. менше число циклів заряду-розряду. Для NiMH-батарей воно становить 500;
  2. зниження довговічності при глибокому заряді. Рекомендується поверхнева зарядка;
  3. більш висока тривалість заряджання. У порівнянні з NiCd, батарея NiMH заряджається в два рази довше;
  4. вищий саморозряд. Не дивлячись на те, що для обох типів акумуляторів характерний високий рівень саморозряду, для NiMH цей показник майже вдвічі вище, ніж для NiCd-батареї;
  5. NiMH-батареї дорожче. Вартість літій-метал гібридних акумуляторів приблизно в три рази дорожче нікель-кадмієвих.

Роботи по поліпшенню характеристик акумуляторів не припинялися, і в другій половині 20 століття були випущені перші літієві батареї. Попередні спроби розробки літієвих джерел струму довго не мали успіху через підвищену небезпеку поводження з ними. Вся справа в тому, що в ході циклів заряду-розряду на поверхні літію утворюються дендрити. Розростаючись до позитивного електрода, вони викликають коротке замикання всередині літієвого джерела, внаслідок чого батарея виходить з ладу. Цей процес супроводжується зростанням температури всередині акумулятора, яка може досягти температури плавлення літію. Розплавлений літій вступає в реакцію з електролітом, що в підсумку викликає вибух.

З цим явищем в 90-х роках на практиці зіткнулися деякі виробники, яким довелося прийняти назад велику партію літієвих акумуляторів, що поставлялися до Японії. Через випадки вибуху телефонів з літієвими акумуляторами постраждали кілька людей, в результаті чого цілі партії телефонів було забраковано та повернуто на виробництво.

Щоб уникнути в майбутньому такого ризику, виробники стали експериментувати з електролітом і спробували замінити його на полімерний. Так з’явилися літій-полімерні акумулятори, які завоювали чималу популярність. Виробники планували використовувати в них сухий електроліт, але поки сучасні досягнення не дозволяють виготовити таку батарею, тому довелося використовувати альтернативу – гелеподібний електроліт. Таким чином, літій-полімерна батарея отримала схожість з літій-іонним акумулятором, і стала свого роду гібридом. При більш широкій поширеності останніх, вони мають загальні подібності з літій-полімерними акумуляторами, а тому є сенс розглядати їх особливості разом.

Характерні мінні риси li-ion батарей для ноутбуків

Характерні мінні риси li-ion батарей для ноутбуків

Головною перевагою літій-іонного акумулятора є відсутність ефекту пам’яті. Батарея може заряджатися до повного заряду, після чого може залишатися в зарядному пристрої будь-яку кількість часу без будь-якого ризику.

У той же час, такий акумулятор має і свої недоліки. Головний з них – це схильність до старіння навіть тому випадку, якщо він не використовується. Уже через рік спостерігається зниження ємності батареї, а приблизно через 2-3 роки акумулятор може виявитися непридатним до експлуатації. На основі цього факту ми рекомендуємо не купувати батареї «про запас» і зберігати їх, поки старий акумулятор вийде з ладу – потрібно використовувати нові пристрої в міру необхідності. Максимальний термін гарантії, який встановлюють виробники, становить 5 років. Після закінчення цього періоду батарея не підлягає відновленню і утилізується.

Акумулятор ноутбука, що вийшов з ладу можна тільки замінити на новий. Можливість ремонту літій-іонної батареї існує, однак, це процес дуже складний і не завжди дає гарантований результат. Щоб повернути акумулятор до життя, можна замінити деякі його елементи, які в літій-іонної батареї розташовуються у вигляді послідовного ланцюжка. Щоб збільшити ємність такої батареї, ці ланцюжки паралельно з’єднуються.

Незалежно від того, як з’єднували ланцюжки під час ремонту акумулятора, існує ризик його швидкого виходу з ладу. Це відбувається тому, що неможливо так точно підібрати елементи батареї, щоб вони мали абсолютно ідентичні параметри: щоб деталі ідеально доповнили батарею, вони повинні бути навіть з однієї партії, інакше характеристики їх будуть відрізнятися. В іншому випадку виникає велика різниця внутрішнього опору окремих частин і небезпека перезарядження слабших елементів.

В чому полягає небезпека перезарядження? Таке явище призводить до збільшення тиску в елементі, і, як наслідок – розгерметизації. Для того, щоб роботи акумулятора була безпечною, існує особлива система, яка захищає акумулятори від перезарядження. Вона запускає контролери, які фіксують напругу кожного елемента ланцюжка, а також ключ, який розмикає електричний ланцюг, якщо в ньому досягається гранична величина напруги. Ще одним елементом контролю є термістори, які регулюють температуру батареї.

На відміну від нікель-кадмієвих батарей, літій-іонні акумулятори не люблять перезарядження або повного розряду. Це негативно позначається на внутрішню будову елементів і на роботі батареї в цілому. Якщо при роботі пристрою заряд батареї регулярно знижується нижче 20-100%, це призводить до прискореного зістарювання елементів і передчасного виходу акумулятора з ладу.

Для визначення терміну служби літій-іонних батарей використовується не тільки період в роках, але і кількість циклів заряду-розряду. Залежно від виробника батареї і особливості її експлуатації, акумулятор забезпечує від 500 до тисячі циклів. Після цього ємність батареї починає поступово знижуватися, до того ж, передбачити точний стан елементів буває практично неможливо. Падіння ємності може відбуватися як плавно, так і стрибкоподібно, а тому система захисту веде облік кількості пройдених циклів.

З метою безпеки після проходження встановленого числа циклів система захисту блокує акумулятор, зупиняючи можливість його використання. У сучасних моделях кількість доступних циклів дуже велика, а тому знос елементів і граничне падіння ємності відбувається набагато раніше, ніж батарея встигне пройти доступні цикли.

Чи можна продовжити термін служби акумулятора, обдуривши систему захисту і обнулила лічильники? Так, проте це небезпечно через нерівномірне старіння елементів батареї.

Підсумовуючи особливості літій-іонних батарей, варто згадати про умови їх зберігання. При наявності запасного акумулятора, який поки не використовується, рекомендується зберігати його при кімнатній температурі, зберігаючи заряд батареї не менше 40%. Щоб це значення не знижувався, необхідно раз в пару місяців дозаряджати акумулятор. Помічено, що ефективність роботи Li-ion батарей знижується при дуже високій або занадто низькій температурі, а при -20 робота акумулятора повністю припиняється.

Якщо після прочитання матеріалу у Вас залишилися питання щодо вибору батареї для ноутбука, Ви завжди можете розраховувати на допомогу наших фахівців.