close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ПРОФІЛАКТИКА ЗДОРОВ’Я ПРИ РОБОТІ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ

Neyron
ПРОФІЛАКТИКА ЗДОРОВ’Я ПРИ РОБОТІ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ

Якщо комп’ютер – Ваш робочий інструмент, то, швидше за все, він є і Вашим предметом дозвілля. Тобто по 8 годин на день Ви проводите за ним на роботі і ще як мінімум 3 години вдома.


І так повторюється щодня. У цьому випадку проблема збереження здоров’я для Вас дуже актуальна.


Багато людей бояться якихось випромінювань моніторів. Насправді ж рівень випромінювання моніторів дуже малий, особливо якщо монітор ЖК, на основі якого побудовані всі матриці сучасних ноутбуків.


Звичайно, якщо Ви працюєте за монітором випуску 80-х років минулого століття – то варто бути насторожі. Сучасні LCD дисплеї абсолютно безпечні для очей.


Чого варто остерігатися

Дійсно серйозна проблема – це навантаження на Ваші очі під час роботи при перегляді дрібних зображень або тексту.


Для захисту свого зору від передчасних втрат необхідно: по-перше, налаштувати монітор і відеокарту; по-друге, пам’ятати про елементарні заходи профілактики – робити перерви в роботі, виконувати гімнастику для очей, правильно харчуватися, іноді протирати скельця окулярів і екран монітора.


Безперервна робота на клавіатурі, а також управління мишкою створюють сприятливий ґрунт для тунельного синдрому зап’ястя. Тремтіння поколювання і болі в зап’ясті напевно знайоме кожному з нас. Якщо справа не зайшла занадто далеко, то порятунок в профілактиці, перервах і вправах для пальців, кистей рук.


Не стільки робота за комп’ютером – скільки сидяча робота провокують зовсім неприємні хвороби, такі як простатит і геморой, остеохондроз, сколіоз. Ну а те, що сидяча робота і супутнє харчування фаст-фудами викликає зайву вагу – думаю зрозуміло багатьом і без спеціальної літератури.


Є ще одна дуже специфічна сфера, де проявляється велика схильність до захворювань у працівників, що використовують комп’ютер – це психіка.

Тут виділяють два види хвороб: комп’ютерні стреси і залежності.

Для хорошого прикладу стресів найкраще запитати Вас, чи видаляли Ви коли-небудь дуже важливий файл? Думаємо, що обов’язково, хоч раз.

На щастя багато сервісних центрів пропонують послугу відновлення даних з жорсткого диска і флешок, так що дана неприємність легко усувається.


Ігрова і інтернет-залежність – також дуже поширені поняття і, думаю, Вам знайомі.

Що робити

Невже все так погано і страшно? Зовсім ні.

Все дуже просто, хочеш миру – готуйся до війни. Якщо бути у всеозброєнні, не сидіти поспіль по 8 годин, робити гімнастику для очей, рук і просто мати силу волі і розумний самоконтроль – то не страшні нам жодні «комп’ютерні» хвороби і залежності.