Neyron ЧОМУ БАТАРЕЯ ШВИДКО СІДАЄ? ЯК ЗМЕНШИТИ ВИТРАТИ ЗАРЯДУ В СМАРТФОНІ НА ANDROID І IOS
close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

ЧОМУ БАТАРЕЯ ШВИДКО СІДАЄ? ЯК ЗМЕНШИТИ ВИТРАТИ ЗАРЯДУ В СМАРТФОНІ НА ANDROID І IOS

Neyron
ЧОМУ БАТАРЕЯ ШВИДКО СІДАЄ? ЯК ЗМЕНШИТИ ВИТРАТИ ЗАРЯДУ В СМАРТФОНІ НА ANDROID І IOS

Якщо виходячи з дому, ви думаєте… ні, не про погоду, покупки і ціни на бензин, а про те, де шукати вільну розетку, значить, батарея вашого смартфона сідає занадто швидко.

Це нормально, якщо ваш мобільник старше 3-4 років, але іноді подібні речі трапляються і з молодими та жвавими ґаджетами. І байдуже, якої моделі і марки ваш апарат. Так в чому ж причина швидкої розрядки акумулятора і як зменшити витрату заряду в смартфоні на Android і iOS?


Чи та ємність, що заявлена?

Одна з найчастіших причин прискореної розрядки новеньких смартфонів – щойно з магазину, це невідповідність реальної ємності акумуляторної батареї (АКБ) значенням, які вказані в характеристиках. Особливо якщо девайс прибув з Піднебесної і не може похвалитися хорошим родоводом. Справа не завжди в обмані з боку виробника або продавця (хоча буває, що і в ньому), а в якості самого акумулятора і умов його зберігання.

На жаль, але ваші надії розкрити невідповідність за допомогою додатків, які збирають відомості про пристрій, швидше за все, будуть безуспішними – більшість з них показує паспортну місткість АКБ. Достовірні дані можна отримати за допомогою вимірника струму (звичайного амперметра в складі мультиметра або спеціального USB-тестера) і навантаження (розрядника), послідовно підключених до батареї.

Ємність АКБ вимірюється в міліампер-годинах (mAH). Перед проведенням вимірів батарею слід повністю зарядити.

Що робити

Якщо акумулятор вашого смартфона виявився менш живучим, ніж заявлено, залишається замінити його новим (але не факт, що кращим) або зменшувати витрату енергії способами, мова про які піде далі.

Все включено

Розрядка мобільного гаджета може помітно прискоритися після того, як ви (або хтось інший) погралися з настройками системи: включили геолокацію, Bluetooth, NFC, анімацію фону. Або забуваєте закривати програми, особливо ті, що підключаються до Інтернету.

Що робити

Щоб дізнатися, які програми і функції споживають найбільше енергії, виконайте наступне:

  • На Android: запустіть «Налаштування» і зайдіть в розділ «Пристрій» – «Батарея». Вгорі вікна показаний графік витрати енергії по датах, внизу – список споживачів в порядку зменшення.
  • На iOS: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Акумулятор». Список додатків, які найбільш активно поїдають заряд, показаний праворуч.

Ця інформація підкаже вам, що саме слід відключити для зменшення витрати енергії.

Якщо батарея смартфона розряджена більше ніж на 3/4, а вам необхідно підтримувати апарат включеним якомога довше, задійте режим енергозбереження. Він може активуватися як автоматично, наприклад, при зниженні заряду до 15-20%, так і вручну. У режимі енергозбереження зменшується яскравість екрану, відключаються геолокація, вібрація, фонова передача даних, автозавантаження додатків і деякі системні функції (Siri, синхронізація iCloud, перевірка пошти і т. Д.).

  • На Андроїд режим енергозбереження також включається в розділі «Батарея».
  • На iOS – в розділі «Акумулятор» або «Пункт управління» – «Налаштувати елементи управління».

Занадто яскраве підсвічування екрану

Яскравий, добре підсвічений екран – це красиво, але в плані витрати енергії занадто неекономно. Якщо ви візьмете за правило моніторити список споживачів енергії пристрою, то помітите, що екран в цьому списку завжди займає одне з перших місць і часто з великим відривом від решти.

Як зменшити

Майже всі сучасні смартфони і планшети підтримують адаптивне регулювання яскравості – в залежності від освітленості навколишнього середовища. І багато власників користуються цією функцією, не замислюючись, що вона далеко не завжди оптимальна. Можливо, ви здивуєтеся, але настройка яскравості вручну в деяких випадках знижує витрати заряду на 5-30% в порівнянні з адаптивною підсвіткою.

Як відрегулювати яскравість екрану вручну:

  • Повзунок зміни підсвічування екрану девайсів на Android знаходиться в шторці і в розділі «Особисті дані» – «Екран» системної утиліти «Налаштування».
  • На гаджетах Apple на базі iOS він також знаходиться в настройках, але в розділі «Екран і яскравість».

Слабкий сигнал стільникового зв’язку

Чи помічали, що в місті, де усюди розкидані стільникові вишки, витрати заряду відносно невеликі, але варто виїхати в передмістя або далі – він починає падати з шаленою швидкістю? Вам не здалося: дійсно, щоб підтримувати слабкий і зникаючий сигнал стільникового зв’язку, телефон витрачає більше енергії.

Що робити

В цьому випадку вам доведеться вибирати – залишатися на зв’язку або підтримувати девайс в робочому стані. Якщо важливіше друге, тимчасово вимкніть одну або обидві SIM-карти або переведіть пристрій в режим польоту.

Як це зробити:

  • На Андроїд: запустіть «Налаштування», в розділі «Бездротові мережі» торкніться кнопки «Ще». Відкрийте розділ «SIM-карти» і відключіть потрібний слот. Якщо вам зручніше активувати режим польоту, просто витягніть шторку – кнопка його вмикання/вимикання розташована на ній.
  • На iOS: відкрийте «Налаштування». Для включення режиму польоту пересуньте повзунок, який знаходиться навпроти цього пункту, вправо. Для відключення SIM-карти увійдіть в розділ «Стільникові дані» і посуньте повзунок в положення «Вимкнути».

Високі і низькі температури

Літієве джерело живлення вашого смартфона відчуває себе комфортно при тій же температурі, що і ви, тобто при кімнатній. Використання гаджета на морозі (нижче 5-10 ⁰C) і при сильній спеці (вище 28-30 ⁰C) знижує ємність батареї на 20-50%. Однак не назавжди – варто повернутися в комфортне середовище, і вона відновиться до колишнього рівня.

Як вийти з положення

Скоротіть час використання телефону в несприятливих умовах. Взимку тримайте його в кишені ближче до тіла, влітку – в сумці, а для дзвінків на вулиці користуйтеся гарнітурою.

До речі, оптимальна температура зарядки АКБ – теж кімнатна. Якщо заряджати мобільний на холоді або поблизу джерел тепла, батарея буде сідати швидше.

Зараження шкідливою програмою

Збільшена витрата заряду АКБ без явних на те причин може бути симптомом зараження пристрою шкідливою програмою. Як правило, це супроводжується й іншими проявами, які не завжди впадають в очі, або їх приймають за дії користувача (випадково натиснув, забув вимкнути і т.п.).

Ось неповний список ознак зараження мобільного гаджета:

  • Самовільне включення Wi-Fi і стільникового Інтернету.
  • Незрозуміло ким здійснені дзвінки і CMC на платні номери (за даними телефонної книги), пропажа грошей з балансу.
  • Поява рекламних вікон, не пов’язаних з будь-яким додатком.
  • Самовільна зміна системних налаштувань.
  • Самовільна установка на пристрій різного сміття – непотрібних вам ігр та програм.
  • Поява додатку, який не видаляється, або відновлюється після видалення. А також видалення додатків, в основному тих, що забезпечують безпеку пристрою.
  • Блокування системних функцій (не натискаються кнопки, зникають пункти меню).
  • Всілякі помилки, які виникають при виконанні будь-яких дій і самі по собі.
  • Повідомлення антивіруса про присутність шкідливого об’єкта.
  • Збільшений Інтернет-трафік.
  • Уповільнення роботи, зависання і перезавантаження гаджета.

95 з 100 випадків вірусних заражень припадає на мобільні пристрої на Андроїд. Платформа iOS захищена надійніше, але назвати її непробивною теж не можна, особливо на джейлбрейкнутих девайсах.

Що допоможе

При підозрі на зараження проскануйте пристрій мобільною антивірусною утилітою зі свіжими базами, або підключіть до комп’ютера і перевірте антивірусом, встановленим на нього.

Деякі шкідливі програми успішно деактивуються після оновлення прошивки. У найзатятіших випадках допомагає скидання до фабричних налаштувань і видалення користувацького контенту. А в самих-самих – перепрошивка апарату.

Часте вмикання і вимикання

Деякі власники смартфонів і планшетів вмикають і вимикають свої ґаджети кілька разів в день. Це можна зрозуміти, якщо того вимагають умови, наприклад, присутність в місцях, де не можна користуватися електронікою. Але робити це з метою зменшення витрати заряду АКБ точно не варто. Чому? Тому що в момент включення і завантаження ОС споживання енергії наближається до максимального. І замість економії ви отримаєте зворотній результат.

Чому надати перевагу

Альтернатива повного виключення смартфона або планшета – завершення роботи ресурсомістких функцій і фонових додатків. Це можна робити як вручну, так і за допомогою програмних засобів оптимізації. Наприклад, таких утиліт, доступних для безкоштовного завантаження в Google Play:

  • Clean Master
  • All-In-One Toolbox
  • Greenify
  • DU Battery Saver
  • AccuBattery
  • Power Battery та інших.

Неправильне зберігання і зарядка

Зберігання: буває і так – ви не користувалися телефоном півроку-рік, а коли включили його після тривалої перерви, помітили, що батарея стала сідати набагато швидше. Причина – в неправильному зберіганні. Літієві акумулятори досить примхливі. Якщо зберігати їх повністю зарядженими або, навпаки, розрядженими, за рік вони незворотньо втрачають 15-35% своєї ємності. Щоб цього не сталося, зберігайте батарею смартфона зарядженою на 40-60% і найкраще – в холодильнику окремо від апарату.

Зарядка: літієві АКБ люблять заряджатися малими струмами і рівно при такому рівні напруги, на який вони розраховані. Тобто використання дешевих низькоякісних зарядних пристроїв з нестабільною, плаваючою напругою і струмом, призводить, крім іншого, до швидкого зносу батареї.

Читайте також: Топ 10 найбільш продуктивних Android смартфонів за січень 2018

Онлайн курсы IT