close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

АПГРЕЙД І МОДЕРНІЗАЦІЯ КОМП’ЮТЕРА – ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТІВ

Neyron
АПГРЕЙД І МОДЕРНІЗАЦІЯ КОМП’ЮТЕРА – ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТІВ

Поруч сидить, втупившись у монітор, Паша Д. Ось уже кілька хвилин він чекає, доки його комп’ютер щось зробить, хоча б подасть ознаки життя. Замість цього жорсткий диск лише видає якісь гучні скрегочучі звуки, а курсор миші не реагує на жодні рухи.


“Не можу повірити!” – думає він про себе, все ще втупившись в монітор. Як йому зараз хочеться з люті викинути комп’ютер з вікна. Цьому комп’ютеру вже, принаймні, 3 роки, і він здається сповна відпрацював вкладені у нього кошти! Павло пам’ятає, який він був радий, коли придбав комп’ютер у спеціалізованій компанії “Сіріус”, що поруч з Центральним універмагом.


Тоді, після покупки, Павло почувався королем серед друзів – ні в кого більше не було комп’ютера з швидким Pentium II і цілими 64 Мб оперативної пам’яті. Але сьогодні все зовсім по-іншому. Той магазин змінив назву, а всі його друзі завели собі нові комп’ютери. Він подумав, що треба щось робити. Павло трохи розуміється в комп’ютерах, тому він розбирає корпус і вирішує ретельно до останньої подряпини його оглянути, попутно вибірково модернізуючи компоненти.


Безліч користувачів знаходяться у схожій ситуації. Із досвіду спілкування з нашими клієнтами ми знаємо як багато користувачів думає про покупку або модернізацію системи.


Модернізація чи новий комп’ютер?

Правильне остаточне рішення залежить від двох показників. По-перше, наскільки сильно застаріло обладнання і як сильно його конфігурація обмежує модернізацію. По-друге, які програми будуть використовуватись на майбутній системі.


Коли ми вперше купуємо комп’ютер для себе, для дому, то думаємо, що це надовго, що комп’ютер буде служити нам вірою і правдою довгий час. І це насправді так, тому що сучасні комп’ютерні комплектуючі зроблені досить якісно і можуть пропрацювати тривалий час. Але саме по собі комп’ютерне залізо швидше старіє морально, ніж виходить з ладу.


Це означає, що запасні частини, з яких складається комп’ютер, вже не в змозі справлятися з сучасними програмами і іграми. Комп’ютер може успішно працювати тільки з старим програмним забезпеченням, а з новими програмами він починає працювати повільніше. І тут ми зустрічаємось з необхідністю апгрейда комп’ютера, який ще називають модернізацією комп’ютера.


Що таке апгрейд комп’ютера?

Апгрейд комп’ютера, це оновлення комплектуючих, обмін застарілих деталей на нові, або більш потужні. Слово “upgrade”, в перекладі з англійської, означає “оновлення”. Це слово ще можна перекласти як вдосконалення, підйом і модернізація.


Технологічний прогрес йде вперед швидкими темпами, і деталі застарівають всього за один-два роки, після чого їх доводиться міняти на більш потужні і продуктивні. Апгрейд проводять тоді, коли хочуть отримати кращий комп’ютер та при цьому заощадити кошти.


Коли потрібен апгрейд?

Якщо ваш комп’ютер працює нормально, і ви не відчуваєте дискомфорту при роботі на ньому, то модернізація комп’ютера вам не загрожує. Вірніше сказати, що про це вам поки думати рано. Але якщо ви відчуваєте дискомфорт при роботі, а сам комп’ютер працює повільно, з останніх сил, постійно зависає, то тоді апгрейда комп’ютера вам не уникнути.


Про необхідність проведення модернізації свідчать наступні неприємні симптоми:


  • Ресурсомісткі програми повільно запускаються. Що не тільки створює дискомфорт, але і негативно впливає на продуктивність праці, якщо ви використовуєте комп’ютер для роботи.
  • При одночасному запуску кількох програм комп’ютер починає сильно «гальмувати». Час відгуку на кожну дію збільшується, іноді очікування займає по декілька хвилин.
  • Під час гри в нову, щойно куплену гру, комп’ютер “гальмує”, тобто оновлення кадрів на екрані вашого монітора відбувається дуже повільно. Сама гра йде не плавно, як мало б бути, а ривками. Це ваша відеокарта не встигає обробляти інформацію, що надходить до неї і видає її по мірі опрацювання.

Все це говорить про те, що потрібна модернізація комп’ютера, і провести її бажано якомога швидше.


Етапи модернізації комп’ютера

Правильно провести апгрейд – досить складне завдання, воно включає в себе наступні етапи:


  • Аналіз встановленої конфігурації комплектуючих. Не завжди потрібно оновлювати всі деталі, іноді досить замінити тільки один морально застарілий компонент.
  • Підбір оптимальної конфігурації. Комп’ютерна техніка модернізується відповідно до вимог користувача: так любителям комп’ютерних ігор зазвичай потрібно дуже потужне «залізо», на відміну від тих, хто працює переважно з офісними програмами.
  • Придбання нових деталей і заміна застарілих комплектуючих. До речі, у нас ви можете отримати докладні консультації про те, що краще придбати для вирішення поставленого завдання.
  • Налаштування операційної системи відповідно до змінених параметрів, а також підсумкове тестування.

Результатом апгрейду старого комп’ютера повинно стати значне прискорення роботи пристрою, його здатність вирішувати більш складні завдання, працювати з сучасним ПЗ і комп’ютерними іграми.


Як правильно провести модернізацію комп’ютера – основні правила

Або іншими словами, як витиснути максимум зі своєї системи, витративши на це мінімум заощаджень. Якщо у вас є багато грошей, можете далі не читати цю статтю, оскільки вона написана для людей, які хочуть мінімум вкладень і максимум потужності. І це цілком реально. Просто часом люди, які зважилися на такий сміливий крок, як самостійна збірка потужного комп’ютера, не знають, як це правильно зробити.


Складність полягає у тому, що потужний комп’ютер – це не тільки найдорожчі комплектуючі, а й розуміння того, як вони між собою взаємодіють. На сьогоднішній день ринок комплектуючих настільки великий, що навіть професіоналам стає складно не загубитися серед безлічі різних моделей. Апгрейд – це дуже цікава штука, оскільки зміна однієї комплектуючої може потягнути за собою зміну іншої.


Основні правила, яких слід дотримуватись при виборі всіх комплектуючих для ПК, наступні:


Процесор

Апгрейд комп’ютера варто починати з процесора. Найголовніше правило – сокет процесора повинен точно збігатися з сокетом на материнській платі. Тому все залежить від вашого бюджету. Якщо ваші заощадження дозволяють вам замінити процесор і материнську плату, то, будь ласка. Давайте поговоримо про те, як правильно вибрати потужний процесор.


На ринку виробників процесорів править бал дві фірми: AMD і Intel. Війни між фанами цих компаній не вщухають ні на мить. Важко одразу сказати який процесор кращий, тут потрібно дивитися конкретну ситуацію. Але якщо мова йде про апгрейд, ви в першу чергу повинні орієнтуватися на той процесор, який уже був у вас встановлений, звісно якщо мова не йде також і про заміну материнської плати.


Ніколи не вибирайте процесори на старій архітектурі ядра, оскільки вони вже застаріли, і на зміну їм вже прийшли новіші і кращі. Ядра – це дуже популярна тема, особливо після того, як виробники вперлися у наявні обмеження технологічного процесу виробництва напівпровідників. Зараз і Intel і AMD вже анонсували процесори, що мають по 32 ядра.


Ядра, ядрами, але тактова частота процесора – це одна з найважливіших його характеристик. Оскільки вона прямо пропорційна його потужності. Тому вибирайте процесор, з якомога більшою тактовою частотою. Якщо ви обмежені у коштах на придбання нової материнської плати, то вибирайте процесор найпотужніший з того сокета, який має ваша плата.


Материнська плата

Материнську плату слід обирати орієнтуючись на уже наявний процесор. Беріть плату з найновішим чіпсетом. Зверніть увагу на слоти, в яких скоро з’явиться оперативна пам’ять, їх повинно бути не менше 4.


Оскільки IDE підключення вже застарілі і повільні, то потихеньку від цих роз’ємів взагалі відмовляються (компанія ASUS в останніх своїх платах уже прибрала IDE роз’єм). Замість IDE, найкраще обрати дуже швидкі SATA 6.0 Гб/с. Подбайте, щоб на материнській платі було не менше 4 SATA роз’ємів, бажано, щоб кілька було 6 Гб/с (але така плата буде коштувати більше).


Далі слід розібратися з роз’ємами для відеокарт. На сьогодні вони всі мають роз’єм PCI Express 2.0. Варто зауважити, що вже існують плати з підтримкою PCI Express 3.0, швидкість передачі даних в якого вдвічі більша. Подумайте, але є одне але, ця система працює лише з найновішою архітектурою ядра Intel ivy bridge, і природно з відеокартою, яка підтримує PCI Express 3.0. Крім того, така система буде коштувати великих грошей.


До речі, для збільшення продуктивності відео є варіант з’єднати разом дві відеокарти, відповідно для цього потрібно мати дві відеокарти, що підтримують таку можливість і два роз’єми на материнській платі. Але це буде коштувати ще дорожче, і не настільки ефективно, краще купити одну, але потужну відеокарту.


Відеокарта

Це дуже важлива деталь для любителів ігор, і для роботи з графікою. Тут потрібно вибирати по своєму бюджету і потребам. Тобто, якщо ви будете працювати в офісних програмах або ви програміст, то вам буде потрібна дешева, звичайна відеокарта, а решту грошей бажано витратити на кращий процесор. Але якщо ви справжній геймер, який хоче щоб всі його ігри літали на максимумі ще як мінімум 3 роки, це буде коштувати не дешево.


Адже потужна відеокарта може коштувати дорожче центрального процесора. Сьогоднішній ринок відеокарт захоплює, але всі вони є вихідцями двох величезних компаній: ATI Radeon (вже AMD) і Nvidia. Для ігор, на наш погляд, краще обирати Nvidia, а от для роботи з великими розширеннями монітора – ATI.


Оперативна пам’ять (ОП)

Обов’язково перевірте характеристики материнської плати, там вказано тип оперативної пам’яті. DDR2 або DDR3, якщо ви не натрапили на такий тип, то можете сміливо викинути свою материнську плату, оскільки вона вже дуже застаріла. Бажано, щоб був тип DDR3 чи новий DDR4. Не менш важливим параметром для оперативної пам’яті є частота. Тут все дуже просто, чим більше, тим краще. Ну, і звичайно ж обсяг пам’яті, чим він більший, тим краще. При апгрейді подбайте про те, що б пам’яті було не менше 4 Гб.


Жорсткий диск

Обирайте вінчестер тільки з підключенням SATA. Є ще SATA2 і SATA3, природно вони краще, але всі вони між собою сумісні. Тобто в роз’єм SATA2 ви можете легко поставити жорсткий диск з SATA. Дуже важливим параметром, який відповідає за швидкість, є швидкість обертання шпинделя, вона повинна бути не менше 7200 об/хв.


Варто зауважити, що під час апгрейду можна і зовсім не міняти жорсткий диск. Тож, що якщо вам достатньо місця на файли та програми, можете сміливо пропускати цей пункт плану.


Дисководи (CD-DVD)

Сьогодні дисководи вже втратили свої позиції. Зізнатися чесно, ми їх зовсім не використовуємо, навіть Windows можна встановити з флешки. Але для деяких людей це дуже важлива деталь.


Тип підключення теж SATA. Тут найголовніше швидкість обертання. Також існують великі різновиди дисководів: CD, DVD, CD-R, DVD-RW і так далі. Приставка RW означає, що дисковод може і зчитувати інформацію з даного типу дисків і записувати. Приставка R означає, що дисковод може тільки зчитувати інформацію з даного типу дисків.


Блок живлення

Останній, але не менш важливий пункт – блок живлення. Після будь-якого апгрейду варто заміряти загальне споживання електроенергії комп’ютером. Подивіться характеристики усіх комплектуючих ПК, там обов’язково повинна бути вказана потужність споживання.


Таким чином, ви зможете підрахувати загальну потребу в електроживленні для вашого комп’ютера. Але блок живлення варто купувати на 50-100 Ватт більше, ніж споживає ваша система. Це робиться з метою безпеки, і для можливого розгону системи. Зазвичай, після апгрейду, заміна блоку живлення робиться обов’язково.


Скільки коштує апгрейд комп’ютера?

Якщо ви повністю прочитали цю статтю, то напевно вже знаєте відповідь на це питання. Вартість модернізації комп’ютера безпосередньо залежить від обраних комплектуючих.


А якщо вам потрібна допомога з модернізацією комп’ютера, звертайтеся до фахівців нашої компанії. Наші спеціалісти проконсультують вас та допоможуть віднайти оптимальні варіанти апгрейду комп’ютерної техніки.