close
information
phone Зв'язатися з намиtop-arrow-down
bars
search

7 ПРИЧИН ЧОМУ ВАРТО ПЕРЕЙТИ НА SSD

Neyron
7 ПРИЧИН ЧОМУ ВАРТО ПЕРЕЙТИ НА SSD

SSD-накопичувачі існують вже більше десятиліття, але тільки останні кілька років стали дійсно масовими і популярними, хоча витіснити жорсткі диски їм досі не вдалося через високу вартість. Вона знижується, але не так швидко, як хотілося б. Ще років п’ять-шість тому перехід на SSD був би під питанням через кілька причин: дуже висока вартість, малий обсяг і невисока надійність.

Зараз виробники дуже істотно просунулися у вирішенні цих проблем і на сьогоднішній день покупка твердотільного накопичувача виглядає виправданою за цілою низкою причин, про які ми поговоримо далі.

1. Висока швидкість передачі даних

Основним і очевидним плюсом на користь SSD є висока швидкість читання і запису даних. Одним з найбільш вузьких місць сучасного комп’ютера є якраз жорсткий диск, швидкість читання якого близько 120 МБ/с, що дуже далеко до пропускної здатності інтерфейсу SATA3, який є в більшості сучасних комп’ютерів. SSD ж використовують можливості SATA по повній програмі, швидкість читання і запису в різних моделях може досягати 560 МБ/с.

У минулому році почався активний ріст продажів надшвидкісних, при цьому компактних SSD формату M.2 з інтерфейсом NVMe, в яких показники читання і запису і взагалі можуть досягати 3500 і 2100 МБ/с відповідно.

2. Фізичні переваги перед HDD

По-перше SSD менше, тонше і легше, ніж жорсткі диски. Схожі за розмірами тільки стандартні SSD формату 2.5 дюйма з HDD аналогічного форм-фактора. При цьому, SSD легше і зазвичай тонше.

Ці характеристики важливі при використанні в ноутбуках або надкомпактних ПК з обмеженим простором для збірки. Завдяки відсутності рухомих частин в SSD, він надійніший HDD диска з точки зору витривалості до ударів і тряски, яких бояться HDD. Офіційно виробники заявляють, що SSD витримує навантаження 1500G протягом 0.5 мс. Це не означає, що SSD безсмертний, але ймовірність, що він зламається при падінні на підлогу значно нижче, ніж у жорстких дисків.

3. Низький рівень споживання енергії, тепловиділення і відсутність шуму

Завдяки відсутності рухомих частин, SSD працюють безшумно, а споживають енергії менше, ніж у жорстких дисках. Особливо важливо це при використанні в ноутбуках: чим менше енергоспоживання – тим довше ноутбук працює від акумулятора. Плюс SSD менше гріються, що теж є важливою перевагою.

4. Вище швидкість роботи ОС і програмного забезпечення

Теорія і формальні технічні характеристики – це добре, але важливіше – те, що користувач отримує в реальному житті від такого апгрейда. Головне це швидший запуск і робота будь-яких додатків. Особливо це буде помітно з важкими додатками і обробкою великих обсягів даних.

Простіше кажучи: “Блокнот”, який зараз миттєво запускається буде і далі запускатися миттєво, інша справа – Photoshop, Lightshot, Adobe Premiere, AfterEffects, Final Cut, Cubase, Ableton, Pro Tools. Іншими словами, будь-які графічні, фото-, відео-, аудіоредактори працюють значно швидше, в тому числі і при обробці великих 4K-відеороликів.

Операційна система, само собою, завантажується також значно швидше. Хоча варто розуміти, що – SSD, це не панацея і установка в який-небудь антикваріат 15-річної давності (за комп’ютерними мірками це дійсно багато) SSD – не допоможе.

5. Вище продуктивність в іграх на ПК і ігрових консолях

Це цілком логічно: великі обсяги інформації обробляються швидше, завантаження між локаціями будуть займати менше часу і менше нервувати. Деякі виробники прямим текстом рекомендують встановлювати свої ігри саме на SSD.

Але не варто забувати і про сучасні ігрові консолі, в які також можна успішно встановити SSD замість стандартного жорсткого диска і аналогічно отримати вищу швидкість роботи і завантаження. В багатьох випадках під час завантаження можна отримати приріст майже в 2 рази, що дуже відчутно.

6. SSD тепер надійні

Як тільки твердотільні накопичувачі з’явилися на ринку, одним з вагомих їх недоліків згадувався теоретично обмежений ресурс експлуатації. Доля правди в цьому дійсно є і в мережі була не мала кількість гайдів як продовжити термін служби SSD. На даний момент це вже складно назвати проблемою: наприклад, для Samsung 860 PRO на 1 ТБ заявлено 1 200 TBW.

Показник TBW (Total Bytes Written) – це який максимальний обсяг інформації можна гарантовано записати на диск, вимірюється в терабайтах (ТБ). Це означає, що на накопичувач можна записати 1200 ТБ інформації. Існує ще показник допустимої кількості записів в день DWPD (Disk Write per Day), який для цього накопичувача становить близько 64%. Іншими словами можна щодня писати до 655 ГБ, чого вистачить і навіть для великої кількості 4K-відео.

При цьому, показник TBW абсолютно не означає, що під час запису 1200 ТБ накопичувач вийде з ладу: це – кількість, яку SSD витримає протягом 5-річного гарантійного терміну. Так що варто дуже постаратися щоб такий накопичувач “вбити”.

7. Великий доступний обсяг

Основною проблемою твердотільних накопичувачів як і раніше є їх вартість, з цим виробники поки не впоралися. Самими “ходовими” моделями є варіанти 120-256 ГБ: на такий накопичувач як раз можна встановити операційну систему і найнеобхідніші програми, яким важлива швидкість роботи, при цьому їх цінник знаходиться на прийнятному рівні.

Але якщо раніше SSD об’ємом більше 256 ГБ було просто складно знайти, то тепер це абсолютно не проблема. При бажанні і наявності пристойної суми грошей, можна стати власником SSD об’ємом аж до 4 ТБ.

Підсумок

Як неважко помітити, SSD на даний момент мають значно більше переваг, ніж недоліків, та й застосування його може бути різним: просто багаторазове прискорення роботи домашнього ПК або ноутбука, використання в професійних цілях: монтаж та обробка відео, аудіозапис, зведення, важкі графічні редактори. Всі ресурсомісткі додатки будуть працювати значно швидше.

Геймери теж знайдуть застосування SSD, як на ПК, так і ігрових консолях. Сучасні SSD позбулися більшості старих хвороб, в тому числі і обмеженого терміну служби (формально він є, але він такий, що новий накопичувач купується раніше, ніж виходить з ладу старий).

Поки єдине, що змушує задуматись перед покупкою SSD – це їх, як і раніше, висока вартість.